zdroj: biooo.cz
Podzim v plném proudu a sezóna dýní nám pomalu vrcholí. Věříme, že už jste vyzkoušeli všemožné recepty a taky jste vydlabali aspoň jeden veselý obličej z těchto symbolů podzimu. Dýně se hodí skvěle na nejrůznější kouzlení v kuchyni, protože nemá specifickou chuť, kterou by vnucovala pokrmům. Spíš jen tak lehce doladí a hlavně obarví.
Zkusili jste někdy uvařit sladkou rýži s dýní? Jestli ne a máte rádi rýžové kaše či nákypy, případně jste milovníci rizota jako takového, tak určitě vyzkoušejte tento recept. Použít ho můžete jak na sváteční dezert, sladkou snídani či svačinu. Recept je velice jednoduchý a určitě s ním potěšíte i děti. Vyzkoušeno na vlastních potomcích a dětmi schváleno.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 hrnek rýže arborio (kulatozrnná rýže na risotto)
- 2 hrnky mléka
- 1 kelímek smetany na šlehání 30% i více
- 1 vanilkový lusk (případně 2 lžičky vanilkového extraktu)
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1 kávová lžička skořice
- 3 polévkové lžíce hnědého cukru
- šlehačka, med či nějaký dobrý sirup na finální ozdobu
Dýňové pyré
Dýňové pyré je dýňový základ, který upotřebíte i do jiných dýňových jídel, nejen do této sladké rýže. Je prima ho mít předem do zásoby a třeba zamrazit na „horší“ zimní časy. Příprava pyré je úplně jednoduchá a je dobré si ji připravit před vařením samotné rýže. Nakrájenou dýni podusíte ve vodě do měkka (tak aby byly kousky dýně ponořeny cca pod hladinou vody) a po té ponorným mixérem rozmixujete na pyré konzistence dětské přesnídávky. Já jsem použila na tento recept druh hokkaido, ale můžete použít jakýkoliv druh, který zrovna máte doma. Nijak pyré neochucujte a můžete ho použít jak do sladkých jídel, tak slaných (omáčky, polévky, kaše, hummus).
Bonus: dýňové máslo
Když přidáte do dýňového pyré přepuštěné máslo, skořici a trochu hnědého cukru, máte najednou výborné dýňové máslo a výbornou pomazánku, která, když ji necháte důkladně vychladit v lednici, i pár dní vydrží (pokud ji tedy rychle nesníte).
A teď už pojďme na sladkou dýňovou rýži. Sladká dýňová rýže se totiž vaří velice podobně jako risotto.
Postup
V hrnci roztopíme máslo a přisypeme hrnek rýže, kterou lehce osmahneme (a taky rychle, máslo má tendenci se připalovat). Osmahnutou rýži zalijeme 1 hrnkem mléka, přidáme smetanu a obsah vanilkového lusku. Pozvolna za stálého míchání vaříme. Jakmile rýže absorbuje tekutiny a nabobtná, dolijeme zbytek mléka (druhý hrnek) a opět pozvolna mícháme. Rýže by měla absorbovat mléko a vytvořit konzistenci kaše, při ochutnání by měla být měkká. Do takto hotové rýžové kaše přidáme dýňové pyré, které jsme si připravili předem a zamícháme spolu s cukrem a skořicí, necháme chvíli všechny ingredience spolu prohřát. A sladká dýňová rýže je hotová.
Dezert můžete servírovat ozdobený kopečkem šlehačky a politý medem nebo oblíbeným sirupem. Z tohoto receptu připravíte čtyři až pět porcí dezertu. Pokud jste třeba sami a chcete si udělat pouze poloviční porci, klidně můžete ingredience dělit dvěma. Pokud jste vegani, můžete samozřejmě živočišné mléčné produkty nahradit rostlinným mlékem, např. mandlovým, sojovým nebo kokosovým, a místo másla použít kokosový olej či jiný oblíbený rostlinný tuk. Konzistence bude možná méně krémová, ale pořád stejně chutná.
Doufáme, že vám tento jednoduchý a jemný dezert vylepší podzim a budete se k němu rádi vracet. Přejeme dobrou chuť!