Recenze: Rakytníkový sirup Weleda

4,3 5
3

Rakytníkový sirup Weledazdroj: BIOOO.CZ

Mám pocit, že poslední dobou se setkávám s mnohem větším množstvím nemocných lidí. Kašel, rýma, bolest v krku, horečka, různé záněty i mnohem větší zdravotní problémy jsou na denním pořádku. Obzvlášť teď na podzim jsem po cestě do práce či do školy obklopena kašlajícími a prskajícími lidmi. Naše obranyschopnost dostává pořádně zabrat hlavně kvůli znečištěnému prostředí, ve kterém žijeme, a kvůli kontaminované stravě, kterou přijímáme každý den, a když ji v sychravém období vystavujeme neustálému náporu bacilů z okolí, má rozhodně co dělat a bez naší pomoci často selhává. V televizních reklamách se dozvíme hlavně to, že bychom si měli koupit krabičku obsahující celý komplex vitaminů a minerálů, které naši imunitu důkladně obrní. Nikdo nám už ale neřekne, že takové synteticky vyrobené vitaminy se mnohdy minou účinkem a většinou postrádají jakýkoliv efekt, někdy mohou dokonce i uškodit. Proto je lepší užívat pro podporu imunitního systému něco přirozenějšího a čistějšího. Já jsem sáhla po rakytníkovém sirupu od Weledy.

Rakytníkový sirup Weleda se vyrábí samozřejmě z rakytníku a pro sladkou chuť se do něj přidává trocha medu a cukru, takže je vhodný i pro malé děti, kterým by čistá rakytníková šťáva nejspíš příliš nechutnala – je totiž hodně kyselá. Rakytník je opravdu úžasná rostlina, která zaujme už svým vzhledem. Větve rakytníkového keře jsou na sklonku léta obalené křiklavě oranžovými plody, doslova se pod nimi prohýbají. Bobule rakytníku jsou nabité vitaminy C, B, E, D a K a obsahují také důležité karotenoidy. Množství vitaminu C je opravdu ohromující, převyšuje dokonce i citrusové plody (pomeranč až desetkrát!). Vitaminy C a E jsou navíc velice silné antioxidanty, které chrání organismus před vnějšími nepříznivými vlivy, podporují funkci jater a posilují celkovou obranyschopnost. Plody rakytníku obsahují také rutin a flavonoidy, které kromě jiného významně posilují funkci obsaženého vitaminu C. Rakytník má také silné protizánětlivé účinky, takže se dá použít i na léčbu celé škály závažnějších zdravotních problémů. Sečteno podtrženo: všechny výrobky k vnitřnímu užití z rakytníku jsou vitaminovou bombou, která nemá konkurenci. Rakytníkový sirup Weleda obsahuje ještě zdraví prospěšný med, který tělu v období chřipek a nachlazení také poslouží.

A kdy po rakytníkovém sirupu sáhnout? Ideálně už na začátku podzimu, kdy potřebuje imunita pořádně připravit na nadcházející krušné období. Já sirup užívám preventivně každé ráno a večer, vždy jednu polévkovou lžíci. Když cítím, že na mě „něco leze“ zvýším dávky klidně i na několik lžic denně a sirup si míchám i do čaje nebo do vody, případně se začnu dopovat ještě čistou rakytníkovou šťávou. Ta je ale vážně kyselá, takže bych ji nedoporučila lidem, kteří mají problémy s pálením žáhy. Chuť rakytníku navíc ne každému úplně vyhovuje, ale já jsem si ji celkem oblíbila. Když jde o zdraví, kolikrát do sebe soukám i chuťově mnohem příšernější věci. Ve většině případů se mi díky rakytníkovému sirupu od Weledy podaří to nejhorší zažehnat nebo zredukovat na jednodenní pobolívání v krku a následnou rýmičku, což se mi zdá mnohem schůdnější než týden v posteli s horečkou a bolavým tělem.

Ať už máte pocit, že se blíží nějaká zdravotní nepříjemnost, nebo se chcete vyhnout chřipce a jiným strašákům co nejpřirozenější cestou, rakytníkový sirup Weleda je určitě mnohem lepší řešení než kdejaké kelímky plné barevných tobolek. Nejenže vám opravdu pomůže, ale jeho sytě oranžová barva vám v pošmourných dnech určitě zlepší náladu.

Jak se vám článek líbil?