zdroj: shutterstock.com
Jasmín patří spolu s růží k nejdražším olejům, které můžeme pořídit, takže málo z nás ho bude pořizovat v čisté podobě. Jeho účinky jsou však takové, že se o tom vyplatí začít uvažovat. V případě jasmínu cena odpovídá vynaloženému úsilí, neboť když pomineme, že jasmín je potřeba sbírat po setmění, tak na jeden kilogram oleje je potřeba přibližně 8 milionů květů, které musejí být sesbírány ručně, aby se nepoškodily.
Jasmín najdeme většinou v podobě označované jako absolue (absolute v angličtině), což znamená, že produkt byl získán metodou zvanou enfleurage, kterou dobře zná každý, kdo viděl film nebo četl knihu Patrica Suskinda Parfém. Květy se rozloží na plochu na vrstvu tuku či oleje a jsou vyměňovány za čerstvé tak dlouho, dokud je tuk schopný absorbovat aroma (v případě jasmínu až tři týdny), následně je tuk sebrán, vyčištěn od zbytků rostlin a pomocí alkoholu je z něj extrahována vonná esence. Pouze takto získaná esence má pak terapeutické kvality, které činí jasmín tak oblíbeným mezi aromaterapeuty.
Přejít na sekci článku:
Využití a účinky jasmínového oleje
zdroj: shutterstock.com
1 Pleť. Jasmín má skvělé účinky na pleť suchou, dehydrovanou nebo křehkou, protože napomáhá hojení, regeneraci a posiluje vlastní obranyschopnost pleti. Pomáhá hojení, desinfikuje a zabraňuje infekcím a je skvělým prostředkem proti ekzémům.
2 Vnitřní orgány. Při kašli napomáhá vykašlávání a tím čistí dýchací trakt od zahlenění. Napomáhá harmonizaci ženských orgánů, reguluje menstruační cyklus a uvolňuje křeče. Ulevuje při premenstruačním syndromu.
3 Duše. Jasmín dokáže zklidnit při úzkostech nebo depresích a navodit pozitivní a konstruktivní emoce. Uleví při stresu, hněvu nebo i při fyzické bolesti, jelikož má prokazatelné sedativní účinky. Odstraňuje nespavost a působí jako silné afrodisiakum.
4 Těhotenství. Jasmínu je nutné se v těhotenství vyhýbat téměř až do samého konce. Na konci naopak dokáže usnadnit porod, ulehčit ho a ulevit od bolestí. Dokáže pomoci při poporodní depresi a stimuluje tvorbu mateřského mléka.