zdroj: biooo.cz - Mája Ráblová
V posledních několika letech se roztrhl pytel se všemožnými superpotravinami: chlorella, spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice, ale i různé bobulovité superovoce a jiné zázraky. A je to jedině dobře. Náš uspěchaný životní styl, každodenní větší či menší stresy, jedy, kterým se každý den vystavujeme, to vše našemu organismu dvakrát neprospívá. Červenající se jablíčko z české zahrádky je sice plné prospěšných látek, ale tak velkou sílu v sobě neskrývá. Proto je ideální zařadit do jídelníčku i něco netradičního, něco, co organismu dodá pořádnou dávku důležitých živin. A když se rozhodujete nad tím, jaké superpotraviny zařadit do svého jídelníčku, řiďte se podle barev. Na plné čáře vede zelená a fialová. A jaké superovoce fialovou barvou přímo oslepuje? Zapomeňte na borůvky! Nejfialovější jsou exotické bobule maqui.
Maqui berry se borůvkám hodně podobají, v českých lesích byste je ale hledali marně. Pocházejí totiž z Jižní Ameriky, odkud se k nám v poslední době dostává mnoho jiných přírodních zázraků, které odnepaměti patřily do stravy zdejších domorodých kmenů. V čem jsou tyto bobule tak výjimečné?
Pokud jste se někdy blíže zajímali o výživovou hodnotu a množství antioxidantů různých superpotravin, určitě jste narazili na zkratku ORAC, což je zkratka pro metodu, podle které se zjišťuje právě množství antioxidantů. Čím je hodnota vyšší, tím je daná potravina z výživového hlediska lepší. 100 gramů našich českých borůvek, které sbíráme každý rok v lesích, má hodnotu poměrně vysokou – 6 tisíc. Ale bobule maqui mají tuto hodnotu o poznání vyšší – až 28 tisíc! Mají také nejvyšší obsah antokyanů, které zapříčiňují výrazně fialovou barvu, mají výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky a chrání zrak. Bobule maqui také obsahují velké množství zdraví prospěšných flavonoidů, důležitého vitaminu C a nezanedbatelné množství draslíku.
Maqui Berry Naturalis jsou pěstovány v bio kvalitě ve svém přirozeném prostředí, tedy v Chile. Jsou zpracovány velmi šetrnou metodou – lyofilizací. Během tohoto procesu nedojde ke znehodnocení plodů, jelikož se jedná o sušení mrazem. Bobule si tedy zachovají všechny prospěšné látky a výsledný prášek je v raw kvalitě.
A jak maqui berry využít? Prášek si můžete smíchat jen tak ve vodě, nebo ho přidat do ovocného smoothie, do proteinového koktejlu nebo do ovesné kaše. Stačí jedna čajová lžička, v období chřipek nebo větší psychické či fyzické zátěže klidně dvě. Samotný prášek je hodně tmavě fialový, skoro až černý. Ale když ho vmícháte do koktejlu, obarví ho na krásně sytě fialovou. Já jsem si užívání maqui berry velice dobře načasovala a podařilo se mi předběhnout příšernou chřipkovou epidemii, která od Nového roku potrápila celou republiku. Mně se ale vyhnula, i když kolem mě všichni neustále kašlali a smrkali. Navíc jsem díky maqui berry získala mnohem více energie a tolik mě nepřepadala nepříjemná únava, která je charakteristická pro poslední pošmourné měsíce před příchodem jara.
Maqui berry Naturalis bych doporučila úplně každému, jelikož obsahují tak velké množství skvělých látek, že je vážně škoda je nevyzkoušet. Každý den se vystavujeme tolika nepříznivým vlivům, takže bychom měli využít všechny možnosti, jak chránit náš organismus. A kromě toho jsem přišla na další velkou výhodu. Když budete mít doma zásobu maqui berry, borůvky, které v létě nasbíráte, můžete všechny použít na koláče, plněné knedlíky a jiné dobroty, aniž byste si pak vyčítali, že jste přišli o všechny antioxidanty a vitaminy.