Přejít na sekci článku:
O jódu i pro nechemiky
zdroj: shutterstock.com
Jód (I - Iodium) je nekovový prvek, patří k nejúčinnějším dezinfekčním prostředkům, v lékárenství se používá jako složka pro Lugolův roztok - antiseptikum např. k ošetření poranění. Jód vázaný v organické vazbě je pro člověka nutný a prospěšný, ovšem jód přítomný v kuchyňské soli je ve vazbě chemické - ten může způsobovat řadu onemocnění, jejichž výčet zde raději nebudu uvádět (seznam asi 50 položek). Jak si to máme vysvětlit? Pro nechemiky takto velice obrazně: Naše tělo potřebuje železo, znamená to tedy, že si budeme pokrmy kořenit železnými pilinami? To asi ne, to dá zdravý rozum, pokud chceme železo, jíme dostatek listové zeleniny. A proč to tak tedy děláme s jódem?
Mořská řasa Kelp
Jodizovanou sůl raději vyměňte za sůl Himalájskou, příp. za chemicky nečištěnou mořskou sůl. Pravidelné množství jódu naše tělo zcela jistě potřebuje, ovšem nemůžeme se příliš spoléhat, že jej bude v dostatečném množství obsahovat konvenčně pěstovaná zelenina, a proto každý, kdo myslí na své zdraví, jí pravidelně mořské řasy, které jsou cenným zdrojem jódu v organické vazbě. Pokud neholdujete jídlům s obsahem mořských řas (někomu chuť řas připomíná rybinu), můžete užívat mořskou řasu Kelp, která je k dostání v lisované formě. Bohatě stačí užít 2 kapsle denně v průběhu jídla, doplníte tak potřebnou dávku jódu a prospějete vaší štítné žláze. Každý, kdo chce být zdravý, si musí všechny informace poskládat do kontextu. Snad vám tento článek alespoň trochu pomohl objasnit, jak je to s naší štítnou žlázou a s užíváním jódu. Přeji vám pevné zdraví!