Oslabení štítné žlázy? Jezte řasu Kelp

4,2 5
13

Přejít na sekci článku:

Nemoci štítné žlázy na denním pořádku

Nemoci štítné žlázy na denním pořádkuzdroj: shutterstock.com

Vážně poškozenou štítnou žlázu má asi 10 - 15 % české populace. Mezi nejobvyklejší nemoci patří hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy) a hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy). Nemoc se může postupem času projevovat zvětšením objemu štítné žlázy, což může vyústit až ke vzniku strumy (lidově vole). Moderní lékařská věda si už umí poradit i s těmi nejtěžšími případy, které řeší operativním vyjmutím štítné žlázy a podáváním umělých hormonů. Kdo se však nechce dočkat takovýchto zítřků, tak čte dál. Mimo to se může štítná žláza spolupodílet na nevyváženosti růstu - čili jak nedostatečný růst, tak abnormálně rychlý růst.

Štítná žláza z pohledu čínské medicíny

Ačkoliv se všichni potkáváme se stejnou zátěží v životním prostředí, každý jsme jiný, a proto tato zátěž působí na každého jinak. Jelikož se štítná žláza řadí do slezinového okruhu, budou na ni citliví především starostliví jedinci, kteří se vyznačují pečlivostí a nezkrotným myšlenkovým pochodem. Štítná žláza se vyskytuje v oblasti 5. čakry - tj. krční čakra višuddha, která ovlivňuje řečové centrum. Z psychologického hlediska takovým lidem v krku vzniká knedlík (např. když mají mluvit v nezvyklé situaci před mnoha lidmi atp.). V lidové moudrosti se pak praví pořekadla “nemohl vydat ani hlásku”, “úzkost mu stáhla hrdlo”. Z toho všeho tedy vyplývá, že onemocnění štítné žlázy postihne především ty jedince, kteří jsou starostliví a nedokážou se verbálně projevovat.

Je jodizovaná sůl výhrou?

Obecně se o důležitosti jódu ve stravě pro správnou činnost štítné žlázy ví. V povědomí lidí je také to, že jód obsahuje jodizovaná sůl, která dodá potřebné denní množství jódu do stravy. Kdo se však nespokojí pouze s úsečnými informacemi odněkud a pátrá po stopě na vlastní triko, dozví se, že jodizovaná sůl rozhodně není žádnou výhrou. Dle WHO (World Health Organization) je DDD (doporučená denní dávka) soli 5 gramů. Příjem kuchyňské soli (Chlorid sodný - NaCl) však u většiny Čechů mnohdy překračuje tuto dávku až dvojnásobně. Tím se tak lidé vystavují zvýšenému usazování solí v ledvinách, ale to je jiná písnička. Samozřejmě, čím vyšší příjem jodizované soli, tím logicky vyšší příjem jódu (pozor: přemíra jódu může člověka ohrozit na životě). Jodizovaná sůl je taková, ve které je mimo NaCl obsažen také jód ve formě jodidu draselného nebo jodičnanu draselného.