Přejít na sekci článku:
Čekanka obecná
zdroj: shutterstock.com
Čekanku obecnou známe hlavně v pražené podobě jako náhradu klasické kávy a bereme jí spíše jako něco obyčejného a levného. Ale opak je pravdou. Čekanka je totiž mimořádně zdravá pro naše zažívání a celý trávicí trakt. Tahle bylinka totiž obsahuje vysoký podíl hořčin, silic a tříslovin, které aktivně podporují vylučování trávicích šťáv. Čekanka pomáhá při pocitech plného těžkého žaludku, posiluje zdravou chuť k jídlu a pomáhá i při nedostatečném vylučování žluči a žlučových kaméncích.
Čekankovou tinkturu tak můžete použít při nechutenství, zhoršeném trávení, nepravidelné stolici, nadýmání i nepříjemných pocitech těžkosti i po lehkém dietním jídle. Pravidelné užívání čekanky si prý dokáže poradit i se záněty zažívacího traktu a s ním spojených orgánů (žlučník, játra). Kromě toho tonizuje srdce a posiluje jeho činnost. Tinktura pomáhá i při zevním použití, eliminuje kožní vyrážky, ekzémy, vředy i akné. Hodí se i na obklady zánětlivých onemocnění svalů a kloubů a současně eliminuje otoky.