zdroj: shutterstock.com
Kdo by neznal mák! Malá černá zrníčka využíváme v dnešní době především v kuchyni, ale před mnoha tisíci lety měly pověst spíš velmi účinného tišícího prostředku než kulinářské delikatesy. Makový odvar uspává a dokáže uklidnit i ty nejhorší bolesti. Ve starověkém Řecku patřil mák k bohu smrti Thanatovi a k jeho bratrovi jménem Hypnos. V arabských zemích bylo opium hitem v lékařství i ve volnočasových aktivitách. A naše babičky si makový odvar prý taky vždycky pochvalovaly. Dokonce i dnešní moderní medicína extrahuje z opia, tedy máku, klidnící prostředky, jako je kodein a morfin. Takže opium a hypnotika, makový odvar, něco málo morfinu, na buchty a taky vlastně olej.
Přejít na sekci článku:
Vitaminy a minerály ve sladkém salátu
zdroj: shutterstock.com
I přes pošramocenou pověst neobsahují zralá semínka máku opium ani jiné omamné složky, proto je mák i olej z něj vhodný k běžné konzumaci. Mák obsahuje kyselinu linolovou a linolenovou a dále pak velké množství minerálů a stopových prvků. Spolu se sezamem je mák jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů vápníku. Dále pak obsahuje velké množství železa, hořčíku a vitaminu E. Makový olej se lisuje za studena ze semínek máku a používá se na vaření a dochucení jídla, tradičně především ve Francii a v Německu. Olej je vhodné kupovat vždy co nejčerstvější, často totiž žlukne, a je vhodné ho skladovat v ledničce.
Makový olej posiluje obranyschopnost, pomáhá tělu se vyrovnat s nachlazením, angínou, působí proti migréně a bolestem hlavy. Olej posiluje tělo proti stresu, pozitivně působí při psychické i fyzické námaze nebo při chronické únavě. Díky vysokému obsahu železa je vhodný i při anémii. Často bývá nazýván ženským olejem, je vhodný při menopauze, působí totiž proti řídnutí kostí a lámání vlasů. Makový olej můžete využít jako doplněk stravy a každý den ráno si dát jednu čajovou lžičku na zdraví. Nebo ho využijete pro dochucení salátů a hotových jídel. Je vhodný i pro sladké dezerty.
Jarní vitaminová bomba v salátu pro obranyschopnost, co dodává vitaminy a minerály! Budete potřebovat v libovolném poměru mrkev, jablka, makový olej, citron a další suroviny podle chuti, třeba cukr nebo sůl, hrozinky nebo konopná semínka. Mrkev a jablka nastrouhejte a zakapejte dostatečným množstvím makového oleje. Vymačkejte citron a šťávu přidejte k salátu. Ten zasytí, dodá hlavně vitamin A a C, stejně tak i vápník a železo. Navíc... kdo by neměl rád křupavou mrkvičku s troškou máku?