zdroj: pixabay.com
Chcete se naučit, jak si namíchat vlastní parfém? Není na tom nic těžkého! Potřebujete akorát éterické oleje a jojobový olej. Sama si v poslední době míchám ze zvědavosti mnoho kombinací. Některé se povedou více, jiné méně. Ale s tím se prostě musí počítat. Všechny ale využívám a snažím se k míchání směsí přistupovat opravdu tak, aby měly terapeutický účinek.
Parfém, který se opravdu hodně povedl, je charakteristický svojí pomerančovo-vanilkovou vůní. Voní sladce a hřejivě, ale přesto je stimulující. Je ale poněkud náročný na vybavení, co se týče éterických olejů. Pokud některý z nich nemáte, můžete ho vynechat. Poradíme vám, které používat nemusíte, abyste zachovali podstatu vůně.
Připravíme si tyto oleje: rozmarýn, pačule, kadidlo, cedr, borovice, pomeranč, vanilku, mátu a vavřín (vavřín být nemusí), můžete vynechat i cedr, jeden jehličnan by měl stačit, záleží na tom, jak vám bude kombinace vonět. Recept je na objem 20 ml jojoby.
Co k tomu potřebujete
- 5 kapek rozmarýnu
- 3 kapky pačule
- 4 kapky cedru
- 4 kapky borovice
- 15 kapek pomeranče
- 4 kapky vanilky
- 1 kapka máty
- 2 kapky kadidla
- 2 kapky vavřínu
Pokud nechcete přidat vavřín, můžete kápnout více kadidla, záleží na vás. Parfém nechte odležet týden až dva v temnu a chladu, každý den ho protřepejte a pak podle potřeby doplňte potřebné oleje tak, abyste byli s kombinací úplně spokojeni. Pro obsah 20 ml je doporučeno nakapat 70-90 kapek EO, já uvádím méně, protože každý parfém, který si namícháme, má být originál a je potřeba si přizpůsobit jednotilivé složky tak, aby nám seděly a parfém nám byl příjemný. Olejové parfémy je lepší si dělat do menších lahviček, protože nemají takovou výdrž jako ty v alkoholu. Je také nutné je před každým použitím protřepat, protože některé oleje jsou tužší konzistence (pryskyřice) a usazují se na dně lahvičky.
Kontraindikace: Je v něm pomeranč, ale podzim je čas, kdy se více halíme, takže se nemusíme bát fototoxicity. U máty pozor, protože snižuje tlak a ochlazuje. Proto je v něm jen jedna kapka, aby podtrhla výraznost vůně.