zdroj: shutterstock.com
Perfektně se hodí do mojita, ledového čaje i dalších osvěžujících letních drinků. Máta peprná má skvělou peprmintovou chuť, svěží a chladivou. Drobné sytě zelené lístky totiž obsahují množství mentolu, který zchlazuje a osvěžuje, současně má pozitivní účinky na celý organismus. Zlepšuje trávení a zdravou chuť k jídlu, působí antispazmaticky, pomáhá od bolestí a zánětů v ústní dutině a celkově tonizuje tělo. Máta peprná by tak měla patřit do naší domácí lékárničky, ať už si pořídíme čistý éterický olej, který budeme dál ředit, nebo čerstvé či sušené mátové lístky.
Přejít na sekci článku:
Nejstarší léčivka
zdroj: shutterstock.com
Pozitivní účinky máty na naše zdraví znali už ve starověkém Egyptě a velice si jí cenili. A přitom tahle vytrvalá bylinka s tmavě zelenými až hnědými lístky je nenáročná na pěstování, rychle roste a snadno se rozmnožuje. Máta peprná obsahuje kromě mentholu také menthon, menthofuran a další terpenové látky, které mají na svědomí onu typickou větrovou až mírně palčivou a kořeněnou chuť. A právě tyto látky mají žádané lokální znecitlivující účinky, ulevují od bolestí, mírní křeče, nechutenství a další problémy se zažívacím traktem.
Máta je oblíbena pro své harmonizační a zároveň osvěžující účinky při zažívacích problémech tak i v horkých letních dnech. Takový vychlazený mátový čaj dokáže skvěle povzbudit a zároveň usnadní trávení zeleninových jídel, která nám občas mohou ‘ležet’ v žaludku. Svěží chuť máty je s oblibou využívána i do produktů ústní hygieny, kdy dodá příjemnou příchuť a zároveň má pečující antiseptické a dezinfekční účinky.