AHA kyseliny v kosmetice

5,0 5
2

AHA kyseliny v kosmeticezdroj: shutterstock.com

AHA kyseliny, neboli alfahydroxylové kyseliny, jsou vhodné pro všechny typy pleti. Snesou se se suchou i citlivou pokožkou, výborně působí na mastnou i aknózní pleť a jejich účinek ocení i stárnoucí pleť s prvními vráskami nebo pokožka, kterou trápí hyperpigmentace či drobné jizvičky. I když AHA kyseliny zažívají v poslední době velký boom, nejsou žádnou kosmetickou novinkou. Na jejich zázračné zkrášlující účinky vsázela už samotná Kleopatra. V čem spočívá jejich účinek?

Alfahydroxylovým kyselinám se také jinak říká ovocné kyseliny. Je to hlavně proto, že se jejich poměrně velká část získává z ovoce. Mezi jejich zástupce tak patří kyselina citronová, vinná, jablečná, ale také kyselina salicylová, která se získává z vrbové kůry, kyselina mléčná, jenž vzniká při srážení mléka nebo kvašení zelí, či kyselina glykolová. Hlavní funkcí těchto účinných látek je to, že odstraňují odumřelé buňky z povrchu pokožky. Díky tomu urychlují tvorbu nových buněk a pleť omlazují. Omlazující efekt je navíc vidět velmi brzy. Odstranění starých buněk totiž odhalí mladé buňky a pleť viditelně rozzáří.

Přejít na sekci článku:

Co umí AHA kyseliny

Kyselina glykolová patří mezi nejčastěji používané AHA kyseliny. Přidává se nejen do chemických peelingů, ale také do různých omlazujících krémů. Vyrábí se z třtinového cukru, ale přirozeně se nachází i ve žlutém melounu nebo ananasu. Kromě chemického peelingu kyselina glykolová navíc podporuje i tvorbu elastinu a kolagenu a tím pokožku zpevňuje a omlazuje. Při velmi nízké koncentraci je tato alfahydroxylová kyselina vynikající i na sušší pleť. Jemně odstraní vrstvu odumřelých buněk a umožní tak pleti efektivněji vstřebávat vláhu a výživné látky.

Co umí AHA kyselinyzdroj: shutterstock.com

Kyselina mléčná má velmi podobné účinky jako kyselina glykolová. Působí však mnohem šetrněji a je proto vhodná i pro citlivější pleť. Za to kyselina salicylová se od předchozích dvou ovocných kyselin poměrně dost odlišuje. Rozpouští se totiž pouze v tucích, což jí umožňuje pronikat do kožních pórů a opravdu hloubkově je očistit. Jejich ucpávání je totiž také často způsobeno nahromaděnými starými kožními buňkami. Zároveň má kyselina salicylová protizánětlivý účinek. Sice nepůsobí přímo na bakterie, které jsou zodpovědné za vznik akné, ale postará se, aby se k akné nepřidala ještě nějaká další infekce.

Kyselina citronová působí jako silný antioxidant (v potravinářství se také používá jako přírodní konzervační látka) a přirozeně pleť bělí. Kyselina mandlová proniká hluboko do pórů a dokáže tam přímo ovlivnit produkci mazu, což určitě oceníte, pokud vás trápí mastnější či nečistá pleť s akné. Kyselina jablečná a kyselina vinná kromě klasického exfoliačního účinku přidává i hydratační účinek a stimulaci tvorby kolagenu.