Kokosový olej - na co všechno je dobrý

5,0 5
8

Kokosový olej - na co všechno je dobrýzdroj: shutterstock.com

Kokosový olej má řadu zdravotních i kosmetických výhod. Že je skvělý v péči o pleť a vlasy, jistě víte, ale napadlo by vás, že pomáhá například zlepšit trávení? To je jeden z důvodů, proč je tak populární po celém světě.

Péče o pleť: Kokosový olej je vynikající masážní olej, který má velmi dobré hydratační vlastnosti, je vhodný pro všechny typy pleti, včetně suché. Na rozdíl od minerálních olejů naši kůži nedráždí ani nijak nezatěžuje, nejsou na něj známy alergické reakce. Je dobré po něm sáhnout, pokud chceme zabránit vysušování a olupování pokožky. Rovněž oddaluje vznik vrásek a ochabování kůže, které obvykle doprovází stárnutí. Není ale příliš vhodný k odličování.

Díky svým známým antioxidačním vlastnostem také pomáhá při léčbě různých kožních problémů, včetně psoriázy, dermatitidy, ekzémů a dalších kožních infekcí. Právě z tohoto důvodu tvoří kokosový olej základ přírodních mýdel a dalších kosmetických přípravků.

Péče o vlasy: Kokosový olej podporuje zdravý růst vlasů, dodává jim lesk a zvyšuje jejich kvalitu. Bývá součástí kondicionérů. Stimuluje vlasovou pokožku, čímž podporuje růst vlasů, které zároveň vyživuje. Je důležitý pro dobré hojení kůže a má regenerační účinky. Pravidelné masírování hlavy kokosovým olejem může být dobrým prostředkem proti lupům. Zajímavým benefitem je to, že má schopnost odpuzovat vši.

Srdeční choroby: Někdy se dočteme, že kokosový olej není kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin vhodný pro osoby se srdečními onemocněními, ale opak je pravdou. Obsahuje přibližně 50 % kyseliny laurové, která je prospěšná při prevenci kardiovaskulárních problémů, bojuje proti hypertenzi a vysokému cholesterolu v krvi. Kokosový olej napomáhá snížení výskytu kornatění tepen a aterosklerózy. Doporučuje se také při menopauze.

Úbytek hmotnosti: Kokosový olej je velmi užitečný při snaze o snížení hmotnosti. Obsahuje krátké a středně dlouhé řetězce výše zmíněných mastných kyselin, které pomáhají při hubnutí. Snižuje abdominální obezitu u žen. Jeho snadná stravitelnost je ideální pro zdravé fungování štítné žlázy a endokrinního systému. Urychluje metabolické procesy, odstraňuje napětí v oblasti slinivky břišní, čímž napomáhá lepšímu spalování tuků. Proto jsou také lidé, kteří žijí v tropických oblastech a kokosový olej tvoří jeden ze základních pilířů jejich stravy, méně náchylní k obezitě. Obsahuje antimikrobiální lipidy (nasycené kyseliny): kyselinu laurovou, kyselinu kaprinovou a kyselinu kaprylovou, jejichž antimikrobiální vlastnosti pomáhají našemu tělu lépe bojovat s bakteriemi, které se mohou nacházet v potravě. Lidské tělo totiž přeměňuje kyselinu laurovou na monolaurin, který účinně ničí viry a bakterie způsobující herpes, chřipku, cytomegalovirus, a dokonce i HIV. Kokosový olej např. pomáhá v boji proti škodlivým bakteriím Listeria monocytogenes a Helicobacter pylori. Je velmi důležité zmínit, že kokosový olej je antimykotikum, výborné pro zneškodnění parazitů a plísní způsobujících poruchy trávicího systému. Pozitivně ovlivňuje vstřebávání živin, jako jsou vitaminy, minerály a aminokyseliny.

Candida: Candida, také známá jako systémová kandidóza, je onemocnění způsobené nadměrným a nekontrolovatelným růstem kvasinek s názvem Candida albicans v žaludku. Kokosový olej poskytuje úlevu od zánětů způsobených Candidou, a to u jejich vnějších i vnitřních projevů právě díky obsahu nasycených kyselin, díky nimž se Candidě přestává u svého hostitele dařit. Kokosový olej na Candidu působí postupně a pomaleji než tradiční lékárenské přípravky, což samozřejmě nemusí všem vyhovovat. Pokud jej při kandidóze užíváme vnitřně, je dobré to s ním ze začátku moc nepřehánět a postupně si zvyšovat dávky. Není špatné ho smíchat s oregánovým olejem (maximálně 2 kapky), s kterým se v boji proti kvasinkám navzájem podpoří.

Hojení a infekce: Aplikace kokosového oleje na infikované oblasti pomáhá kůži, aby se vyhnula znečištění způsobenému prachem a vzduchem, byla odolnější proti bakteriím a virům. Kokosový olej je skvělý na modřiny, protože urychluje hojení poškozených tkání. Je velmi účinný proti virům, způsobujícím chřipku, SARS, herpes, spalničky nebo hepatitidu. Působí proti vředům, infekcím krku a močového ústrojí, zápalu plic a hojí afty, plísně nohou i opruzeniny.

Jak se vám článek líbil?