Válka kvasinkám: Tohle nepřežijou

5,0 5
2

Válka kvasinkám: Tohle nepřežijouzdroj: shutterstock.com

Zahubit kvasinky není dnes žádný velký problém, ať už chceme jet vysloveně v přírodních kolejích, nebo se spoléhat na osvědčené věci z lékárny. Problém totiž není se jich rychle zbavit, nýbrž se jich zbavit dlouhodobě. Tedy navždy. Pakliže se nám kvasinky neustále vracejí, někde děláme chybu. Tahle chyba je pak zodpovědná za dlouhodobou intoxikaci celého organismu, což s sebou přináší řadu dalších negativních dopadů na naše zdraví. Je to jako začarovaný kruh, jen s tím rozdílem, že je z něj cesta ven. A možná se budete divit, jak málo stačí.

Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, před kterými jsme - pokud vše funguje tak, jak má - chráněni mimo jiné i imunitním systémem. Stačí však jeho malé oslabení, hormonální změny, agresivní antibiotika nebo těžká stresová situace a tyhle malé jednobuněčné organismy se chytnou příležitosti a namnoží se ve velkém. Kromě vaginálních problémů se tak mohou projevit i ve formě praskajících koutků, plesnivých nehtů či náhlé krupičky po těle.

Zbavit se jich tak musíme na dvou frontách - nejdříve ulevíme od bolestivého svědění, zároveň se však musíme zaměřit na to, abychom jim pobyt v našich střevech co nejvíce znepříjemnili - tedy abychom jedli to, co nemůžou ani vystát. Tedy přežít.

1. krok: Na kvasinky mátou peprnou

Příznaky toho, že v těle propuká kvasinkové bujení, asi popisovat nemusíme. Bolesti, které s sebou tahle nepříjemnost přivádí, je jen zlomek toho, jak pro nás může být kvasinka dlouhodobě nebezpečná. Do boje se tak můžeme vrhnout mnoha způsoby, ostatně lékárna je plná krémů, jenž přinášejí okamžitou úlevu. Tak okamžitou, že na celý problém hned zapomínáme a přestáváme se mu věnovat. Což je tou nejzásadnější chybou.

Pokud dáte přednost přírodnějším způsobům, které kvasinky zahubí, úleva možná nepřijde okamžitě, ale bude dlouhodobá. Zde pomáhají vybrané éterické oleje, které mají silný protifungicidní účinek, kvasinky postupně “vypálí”, nezničí však křehkou mikroflóru. A jak na to?

Válka kvasinkám: Tohle nepřežijou

Bude nám stačit hygienický tampon namočený ideálně v kokosovém oleji. Pokud kokosák doma nemáte, lze použít jakýkoli jiný rostlinný olej, který bude nosičem éteráčkům. Kokosový olej zde má ale velké plus, jelikož se pyšní protiplísňovými účinky, což je přesně to, co v danou situaci potřebujeme. Nyní už jen stačí nakapat na tampon 5 kapek tea tree oleje, jehož účinky podpoří ještě 2 kapičky máty peprné.

Znáte pocit ledového dechu, co nám ukazují výrobci v reklamách na žvýkačky? Tak podobně bude působit i napuštěný tampon - může lehce pálit, jelikož jde o velice koncentrovanou silici, na nepříjemné bolesti a svědění to však najednou působí jako osvěžující balzám. Silice se mezitím budou uvolňovat a plnit svoji funkci. Zde samozřejmě platí, že tampony napuštěné éterickým olejem měníme co nejčastěji, ideálně ob dvě hodiny či podle potřeby.

2. krok: Acidofilní mléko, probiotika, hořčiny a zelené potraviny

Ač je tea tree a máta peprná obrovskou úlevou, potřebují v boji s kvasinkou pomoci zdravým jídelníčkem. Na místě by tak měl být dostatek zeleniny a vlákniny a spotřebu cukru naopak krotit na minimum. V těchto podmínkách se nemilé candidě nebude žít nejlépe.

Vedle toho se však nabízejí mnohé alternativy, které vyčistí střeva nejen od kvasinek, ale i od všech choroboplodných zárodků a plísní. Jedním takovým pomocníkem jsou hořčiny, tedy potrava přirozeně hodně hořká. Pokud vám dělá problém sníst grep na posezení, nasadit se dá intenzivní kúra grepového jádra, kde užíváme maximální doporučené množství na den. Kromě grepu pomáhá ještě čekanka nebo listy pampelišky. Trpká záležitost. Ale věřte, že pro kvasinku ještě víc.

Válka kvasinkám: Tohle nepřežijou

Ohromnou pomoc v obnovení mikroflóry ve střevech (a za pár korun) je pak acidofilní mléko se svou lactobacillus acidophilus kulturou, které si můžeme dávat klidně ještě týden po odeznění všech příznaků.

Vynechat samozřejmě nemůžeme ani probiotika, tentokrát je dobré zainvestovat v lékárně, kde nám s výběrem na daný problém poradí. A pak tu samozřejmě máme další libůstku, která candidě vůbec nevoní. Tou libůstkou jsou zelené potraviny s Probiosanem v čele. Ten kromě chlorelly obsahuje ještě mléčné bakterie a na kvasinku tak má hned několik trumfů v rukávu - vlákninu, probiotika a velké množství vitaminu B. Tělu pak dodá ještě veškeré minerály, které nám možná v potravě i chybí.

Zatímco tohle jsou doplňky, které je užitečné brát ještě dlouho poté, co kvasinky odezní, nasadit můžeme i intenzivní kúru mátou peprnou, jež užíváme jakmile kvasinka zaútočí. Jak jsme již psali v mnoha předchozích článcích, těžko budeme hledat éteráček nebo jiný silný přírodní lék, který dokáže zbavit těla plísní tak, jako to dokáže právě máta peprná.

Dvě kapky nakapeme na kousek chleba, dobře rozžvýkáme a zapijeme vodou. Toť vše. Jedinou podmínkou je dávat mátu peprnou vždy na plný žaludek a dodržovat intervaly 3x denně minimálně týden v kuse. To už budou kvasinky stejně dávno radši pryč.

Celá kúra se sice může zdát jako náročná, nicméně jde jen o to přidat třeba jen dvě nové položky do jídelníčku. Nic víc. Bohužel platí, že pokud s kvasinkami zápasíme už celou řadu let, jednorázová pomoc nám stačit nebude, jelikož v tomto případě nečistíme pouze střeva, nýbrž celé tělo, kterému po létech dáváme nový restart.

Je možné, že nám bude stačit jen pravidelné popíjení acidofilního mléka, je možné, že si kúru s mátou peprnou budeme muset po pár měsících zopakovat. Kvasinky se bohužel dokáží přemnožit do rozměrů, který dá imunitě zabrat. Pokud se však rozhodneme vsadit na čistě přírodní prostředky (ještě jsme nezmínili česnek), nemusíme se bát ani vedlejších účinků, ani toho, že by se nemilé kvasinky kdy chtěly do těla vrátit.

Jak se vám článek líbil?