Lecitin

5,0 5
3

Lecitinzdroj: shutterstock.com

Lecitin patří mezi takzvané fosfolipidy, tedy látky, které jsou pro naše tělo naprosto nezbytné. Ty jsou totiž součástí všech živočišných i rostlinných buněk. Konkrétně se nacházejí v buněčné membráně, jež chrání buňky před napadením cizorodými látkami a nepříznivými vnějšími vlivy. Mimo to se lecitin přirozeně vyskytuje ve žloutcích, sóje a různých semínkách, ze kterých se extrahuje pro léčebné, potravinářské i kosmetické účinky. Funkce lecitinu totiž nekončí jen u té ochranné a díky tomu má velmi široké využití.

Přejít na sekci článku:

Vnitřní účinky lecitinu

Lecitin je asi nejvíce známý pro své podpůrné účinky na paměť, mozek a nervou soustavu celkově. Proto jej s oblibou užívají prostřednictvím potravinových doplňků nejen studenti a ostatní, kteří při své práci namáhají mozkové závity, ale také lidé, kterým kvůli vyššímu věku paměť přestává sloužit, nebo při onemocnění Parkinsonovou nebo Alzhaimerovou chorobou. Lecitin má výborné účinky nejen na posílení paměti, ale zkvalitňuje i schopnost koncentrace. Jeho pravidelné používání navíc údajně dokáže zvýšit hodnotu IQ až o 10 bodů.

Vnitřní účinky lecitinuzdroj: shutterstock.com

Lecitin dále funguje jako výborný odbourávač tuku. Oceníte jej nejen při hubnutí, kdy pomáhá přeměňovat tukové polštářky na aktivní svalovou hmotu, ale také pokud vás trápí vyšší hladina cholesterolu v krvi. Lecitin působí jako dokonalá úklidová metla pro celý cévní systém, dostane se totiž i do těch nejtenčích cév. Rozpouští cholesterolové usazeniny a působí také jako prevence proti zpětnému usazování cholesterolu na cévních stěnách. Díky tomu je i skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.

Lecitin je také dobrý na regeneraci jater. V našich játrech, je totiž nejvyšší koncentrace lecitinu v celém těle vůbec. Lecitin je výborný jako prevence proti ztučnění jater, jaterní cirhóze a při různých zánětech. Je proto skvělým podpůrným prostředkem při různých jaterních očistách. Lecitin navíc pomáhá játrům lépe odbourávat alkohol, proto by na jeho zvýšený přísun měl myslet každý, kdo si pravidelně rád pár skleniček dopřeje.