Jitrocel

5,0 5
3

Jitrocelzdroj: shutterstock.com

Jitrocel je malá, ale vytrvalá rostlinka, které se v našich končinách daří růst prakticky všude. Můžeme jej tak najít na loukách, zahradách, podél cest i na okrajích lesů. Pro léčbu se nejčastěji používají jeho listy, ale nejrůznější léčivé využití mají i jeho kořínky či semena. Podle pověsti vyrůstá z hlavního kořene jitrocele 99 drobných kořínků, které léčí 99 různých onemocnění. U nás roste více druhů jitrocele, největší zastoupení mají však dva druhy - jitrocel kopinatý, který má úzké dlouhé listy a jeho příbuzný jitrocel širokolistý, jehož listy jsou kratší a zakulacené. Oba mají léčivé schopnosti, jen síla jednotlivých účinků se trochu liší podle koncentrace obsažených látek.

Léčivé účinky jitrocele znali už antičtí léčitelé. Staří Řekové jej nazývali chladivou bylinou pro jeho uklidňující účinky. Uznává jej i tradiční čínská medicína a ajurvéda. Zmínky o něm můžeme najít také ve většině herbářů z 16. a 17. století. Ze středověku pak patrně pochází jeho lidový názvy skorocel nebo ranocel, které rozhodně o jeho léčivých schopnostech něco vypovídají. Mezi účinné látky, které jitrocel obsahuje, patří především slizové léčivé látky, vitamin C, zinek, křemík a rostlinná antibiotika.

Přejít na sekci článku:

Léčivé účinky jitrocele

Jitrocel má protizánětlivý, tišící a hojivý účinek. Obsažené slizovité látky pečují o sliznice, pomáhají uvolňování hlenů a dělají tak z jitrocele vynikající prostředek proti dýchacím obtížím jako je bronchitida, astma, při kuřáckých záchvatech kašle nebo při klasické rýmě a kašli. Tyto slizovité látky taktéž přispívají k ochraně a správné funkci trávicího ústrojí. Jitrocel je proto výborný při poruchách trávení a zácpě. Jitrocelová šťáva z čerstvých listů se doporučuje i na žaludeční katary, vředy, při chorobách dvanáctníku a dokonce i při Crohnově chorobě.

Léčivé účinky jitrocelezdroj: shutterstock.com

Jitrocel má dále vynikající čisticí schopnosti. Napomáhá detoxikaci plic a žaludku. Navíc čistí i krev, čímž působí preventivně zevnitř proti ucpání žil, vzniku křečových žil nebo trombózy. Velkou výhodou užívání jitrocele je jeho enormně dobrá snášenlivost. Nejsou zaznamenány žádné nežádoucí účinky nebo nesnášenlivost s jinými léky či bylinami. Díky tomu jej můžeme užívat i dlouhodobě. Akorát v době těhotenství není vhodné užívat po delší dobu vysoké dávky jitrocele.

Čaj nebo sirup z jitrocele je skvělý v době nachlazení. Čaj si připravíte z jedné vrchovaté kávové lžičky sušeného jitrocele, přelité 250 ml vroucí vody. Nechejte jej louhovat po dobu 10-15 minut. Vlažný čaj můžete taktéž použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a dásní nebo při bolestech v krku. Nasekané čerstvé jitrocelové listy pak můžete použít do salátu nebo jako ozdobu polévek. Jen jej používejte přiměřeně, protože je poměrně hořký a mohl by ovlivnit chuť celého jídla. Pokud si chcete jitrocel nasbírat a nasušit na zimu, vypravte se na něj v červnu až srpnu, před tím než začne kvést.