Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

4 tipy pro správné opálení

0,0 5
1

Přejít na sekci článku:

S antioxidanty a lykopenem

S antioxidanty a lykopenem zdroj: shutterstock.com

Pro ochranu kůže před sluncem můžete hodně udělat i zvnitřku. Známou ochranu a rychlejší opálení nabízí tradičně betakaroten. Ten při pravidelném používání urychluje opalování a chrání pokožku před spálením. Stejnou službu vám prokáže i lykopen. Lykopen je barvivo, díky kterému jsou rajčátka tak šťavnatě červená. Díky lykopenu je ale zároveň vaše pokožka chráněná před červenáním ze sluníčka. Nedávný výzkum navíc ukázal, že lykopen neztrácí tepelnou úpravou na účinnosti a je možné ho tedy přijímat i z vařené stravy. A tak se nevažte a dejte si rajčatový salát nebo omáčku na těstoviny.

Lykopen je také velmi silným antioxidantem, pomáhá tak nejen předcházet spálení kůže, ale také ji ochraňuje proti poškození slunečními paprsky. Vyzkoušet můžete i další antioxidanty, jako je třeba vitamin C, různé bobule nebo jiné sušené plody. Skvělé jsou acai nebo acerola, které jsou velmi významným přírodním zdrojem vitaminu C, chrání pokožku před poškozením a předčasným stárnutím.

Nezapomínejte ale na jednu věc, i když budete přijímat ochranu proti slunci ve stravě, stále je nutné používat opalovací krém. Rajčata jsou sice zdravá a ochraňují pleť před spálením, ale aby poskytly dostatečnou ochranu, tak byste jich pravidelně musely sníst opravdu veliké množství.