Přejít na sekci článku:
Co s tím mají společného kozy?
zdroj: wikipedia.org
Tradiční výroba arganového oleje zahrnuje také kozy, které usnadňují sběr arganových ořechů, a urychlují tak celý výrobní proces. Z jakéhosi zvláštního důvodu je arganový strom pro marocké kozy velmi chutným a můžou se po něm utlouct. Listy, plody, květy… cokoliv k čemu se koza dostane, sní. Dokonce marocká kozí stáda jdou tak daleko, že šplhají po arganových stromech a spásají vše, k čemu se dostanou. Výhodou pro výrobu arganového oleje je skutečnost, že arganové ořechy po kozách zůstávají ležet na zemi, protože samotný ořech není pro kozu příliš atraktivní a stravitelný. Stačí je pak už jenom sesbírat, slisovat a vzácný olej je hotový.
Tradiční pěstování argánie a výroba oleje tedy zahrnovala nejen argániové sady, ale především stáda koz. Během uzrávání plodů byly kozy drženy z dosahu, aby mohly stromy růst a dostatečně plodit. V sezóně pak byly kozy puštěny do sadu, tam snědly veškeré ovoce a sběrači pouze sesbírali ze země dokonale hladké a kozami okousané ořechy. Problémem ovšem byla skutečnost, že kozy se často pouze s opadanými plody nespokojily. A protože s jídlem rostě chuť, lezly na stromy, okusovaly listí, zatímco větve praskaly a docházelo k ničení vzácných argániových stromů.
Proto jsou také v dnešní době kozí metody sběru omezovány, a marocké kozy tak byly připraveny o svou nejlepší pochoutku. Argániové sady jsou chráněny, plody se nechávají přirozeně dozrát a teprve poté se sbírají, jsou zbaveny ořechů, ze kterých se poté lisuje arganový olej, a zbylé plody jsou použity jako krmivo pro hospodářská zvířata… takže občas si pochutnají i ty kozy.