zdroj: pexels.com
K Vánocům neodmyslitelně patří, kromě každoročního šílenství kolem dárků, i hektické období několika týdnů, kdy se všichni snaží napéct to nejlepší cukroví. Hlavně aby měl člověk víc druhů než sousedka. Všechno to vypadá tak hezky a člověk toho do sebe u té vánoční pohádky nahází tolik, že se pak po Novém roce úplně bojí stoupnout na váhu. Proto jsme si pro Vás dneska připravili pár receptů na zdravější verze cukroví, u kterých se nebudete muset o figuru bát!
Kuličky s kokosem
Skoro každá rodina má alespoň jeden recept na nějaký druh vánočních kuliček. A právě proto jsme si pro Vás připravili tento velmi odlehčený recept na kuličky, které na pohled od těch "méně zdravých" ani nepoznáte, ale Vaše tělo Vám zaručeně poděkuje. Hmotu kuliček totiž tvoří sušené datle, které jsou samy o sobě dost sladké a do spousty receptů se používají jako sladidlo.
Co budeme potřebovat:
- 200 g sušených datlí
- 100 g ořechů (vlašské, mandle, kešu)
- 50 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce kakaa
- špetku soli
Jak na to:
Nejprve začneme tím, že si datle namočíme do horké vody, cca na 10 minut, aby změkli. Mezi tím můžeme využít čas anasekat si ořechy najemno. Když jsou datle změklé, slejeme z nich vodu a spolu s ořechy, kakaem a špetkou soli je vložíme do mixéru a mixujeme do té doby, než dokud nám nevznikne hladká hmota. Pokud je směs příliš hustá, přidej ještě trochu vody. No a základ kuliček máme hotový. Z hmoty už jen tvoříme kuličky, které po vytvarování obalíme v kokosu a hotové a obalené kuličky skladujeme v lednici. Dobrou chuť!
Je libo včelí úly?
Tento druh cukroví zná snad každý Čech. Akorát někdo tomu říká včelí úly, jiný zase vosí hnízda. Ať už jste ale tým A nebo B, určitě si pochutnáte na téhle o špetku zdravější variantě.
Co budeme potřebovat:
- 120 g piškotů
- 140 g moučkového cukru
- 90 g másla (změklého)
- 2-3 lžíce mléka
- 50 g lyofilizovaných jahod nebo malin
A na náplň:
Jak na to:
Postup je velmi jednoduchý a ne moc rozdílný od toho originálního. Začneme tedy tím, že si piškoty rozmixujeme na prach, to stejné uděláme i s lyofilizovaným ovocem, a tyto dvě složky smícháme ještě s moučkovým cukrem. Do této sypké směsi přidáme mléko, máslo a nejlépe rukama vypracujeme do nelepivé hmoty (pokud se Vám hmota lepí, zaprašte ji trochu moučkovým cukrem). Teď už jed zbývá smíchat si máslo s marmeládou na náplň a může se jít tvarovat do formiček! Do těch hmotu natlačíme, uděláme do ní klasickou díru, do které dáme náplň a přiklopíme piškotem. No a úly jsou na světě!
Proteinové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou naprostá klasika, která na Vánoce nechybí snad v žádné domácnosti. Proto nás velmi těší, že se dají udělat i velmi nutričně hodnotné a přitom tak dobré.
Co budeme potřebovat:
- 90 g proteinu (nejlépe vanilkového nebo mandlového)
- 30 g mandlové mouky
- 30 g mletých vlašských ořechů
- 50 g másla
- 1 lžičku prášku do pečiva
- půl sáčku vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 20 ml mandlového mléka
- moučkový cukr
Jak na to:
Nejprve si v misce smícháme všechny suché ingredience, tedy protein, mandlovou mouku, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek a vanilkový cukr. K suchým ingrediencím přidáme změklé máslo, žloutek a mléko a pořádně vypracujeme těsto. Pak už jen zbývá na plech vystlaný pečícím papírem tvarovat rohlíčky a péct na cca 185 °C, dokud nezačnou chytat růžovou barvu. Ještě teplé je na plechu posypeme moučkovým cukrem a necháme je dovychladnout, protože po upečení budou velmi křehké.