zdroj: Shutterstock
Už jsme si oddychli, že je za námi Štědrý den a s ním spojená štědrovečerní tabule. Sotva jsme dojedli zbylé řízky s bramborovým salátem a už je zase čas vytvořit nějaké kulinářské dílo. Čeká nás totiž Silvestr. A jak už to tak bývá, tento večer se většinou neobejde bez dobré společnosti, dobrého pití a především jídla. Proto jsme si pro Vás připravili pár jednoduchých, ale i tak velmi dobrých receptů, které Vám nezaberou celý den, ale Vy i Vaši blízcí si na nich zaručeně pochutnají!
Pizza šneci
Co budeme potřebovat:
- balení listového těsta
- rajčatový protlak nebo kvalitní kečup
- sýr
- šunku
- koření (bylinky)
- 1 vajíčko
Jak na to:
Slané šneky zná snad každý, protože jsou velmi jednoduché na přípravu, ale zároveň chutnají takřka všem. Jako první je potřeba si rozválet listové těsto (případně si koupit už předem vyválené). Těsto posypeme bylinkami, potřeme rajčatovým protlak a vrhneme se na sýr. Toho je záhodno dát štědré množství, ať už kvůli chuti tak i kvůli tomu, aby šneci hezky drželi u sebe. Na sýr přijde šunka a to je vlastně celé. (Skvělé také je, že každý si může náplň šneků obměnit podle toho, co má rád.) Teď už zbývá jen obložené těsto zarolovat, nakrájet na stejně široká "kolečka" a rozložit na plech vystlaný pečícím papírem. Rozmícháme si jedno vajíčko a hotové šneky s ním potřeme. Vše dáme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba 15-20 minut. A máme hotovo!
Tortillové chipsy se sýrovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- tortilla chipsy (nebo jen tortilly)
- 250 ml mléka
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- 200 g čedaru (nebo sýru dle vlastního výběru)
- sůl, pepř, či volitelně pálivou omáčku
Jak na to:
Tento recept může spoustě lidem připomínat oblíbenou pochoutku, která je v posledních letech poměrně populární v kinech. A byla by to pravda. Jedná se ale o poměrně jednoduchou záležitost, kterou si můžete za zlomek ceny (oproti kinu) připravit sami. Začneme tedy tím, že si nastrouháme tvrdý sýr. Poté se přesuneme k jíšce. Ta se udělá jednoduše tak, že si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme k němu mouku, společně promícháme a zlehka zarestujeme. Poté přilijeme mléko a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu, přidáme nastrouhaný sýr. Jakmile se sýr rozpustí a máme omáčku v požadované, lehce husté konzistenci, je čas na dochucování - sůl, pepř, případně jakákoliv oblíbená pálivá omáčka. Teď už stačí jen naservírovat, sáhnout po tortillových chipsech (ať už si je vyrobíte z klasických tortill doma nebo si je zakoupíte už hotové) a máte parádní párty jídlo!
Odlehčená alternativa brambůrků
Co budeme potřebovat:
- konzervovanou cizrnu
- sladkou papriku, kmín, česnek, chilli
- olivový olej
Jak na to:
Každý z nás někdy sáhne po kalorických, smažených chipsech. Není to sice tak, že bychom si je čas od času nemohli dopřát, nicméně existují i odlehčené, alternativní možnosti, jak získat podobný pocit uspokojením, jako při konzumaci brambůrků, ale s mnohem více živinami a méně kaloriemi. Jde o opečenou cizrnu. Pokud máme konzervovanou cizrnu (se kterou je tento recept určitě rychlejší), stačí propláchnout, osušit, dát do mísy a smíchat s olivovým olejem a kořením vlastního výběru. Velmi se ale nabízí například sladká či uzená paprika, sůl, pepř, kmín, česnek nebo chilli (ať už mleté nebo chilli kousky). Potom se cizrna obalená v této směsi koření a oleje přesype na plech a dá opéct do trouby vyhřáté na 200°C na zhruba 20 minut. No a z trouby už vytáhnete dobrou, zdravou, křupavou dobrotu, kterou budete chtít dělat pořád dokola.