zdroj: shutterstock.com
Zelený jíl je skvělý pro péči o pleť, tělo i vlasy, ale je také velmi úspěšně využíván v paleoterapii. Má mnohé léčivé schopnosti, používá se jako detoxikační prostředek bohatý na mnoho důležitých minerálů.
Co je to zelený jíl
Solum fullonum neboli francouzský zelený jíl je druh minerální hlíny, která je oblíbená díky svým vysoce absorpčním vlastnostem. Je to minerální látka složená jak z rozloženého rostlinného materiálu, tak ze stopových nerostů, jako je vápník, hliník, hořčík, oxid křemičitý, fosfor, měď a zinek. Alternativní lékaři se domnívají, že toto složení činí z francouzského jílu zvláště prospěšnou léčivou látku, užitečnou pro léčbu různých zdravotních problémů. Je jedním z nejoblíbenějších jílů, používaných v paleoterapii (metoda léčebného použití minerálních půd a bahna, která je založená na jejich analgetickém působení a protizánětlivých účincích). Zelený jíl se používá v kosmetice, ale i jako potravinový doplněk.
Zelené jíly se skládají z léčivého sopečného popela, protože pocházejí z 20-50 metrů pod zemským povrchem v blízkosti starých sopek. Obsahují pouze mechanicky zpracovaný přírodní materiál bez chemických přísad. Jsou bohaté na hořčík a stopové prvky, stejně jako organické rostlinné látky, které spolu s oxidem železa určují jejich jemně zelené zbarvení. Francouzský zelený jíl je 100% přírodní bio materiál a obsahuje mnoho cenných prvků v čele s několika důležitými minerálními oxidy, hořčíkem, vápníkem, draslíkem, dolomitem, oxidem křemičitým, manganem, fosforem, křemíkem, mědí a selenem. Zelený jíl vděčí za své zbarvení dvěma velmi důležitým faktorům - oxidům železa a rozložené rostlinné hmotě. Zelený jíl je brán jako magnet na toxiny a mnohdy je prezentován jako nejsilnější přírodní detoxikační prostředek. Zelený jíl je získávaný na neznečištěných místech Francie a následně je sušen na slunci.
Blahodárné účinky zeleného jílu
Na vnitřní užití se doporučuje zelený jíl, který prošel ještě čištěním (například zelený jíl k vnitřnímu užití od italské značky Argital se sterilizuje horkým vzduchem). Zelený jíl je vhodný pro vnitřní použití, protože má specifickou molekulární strukturu, která umožňuje extrémně vysokou absorpční kapacitu. Tím, že působí jako silné detoxikační činidlo, odstraňuje vše, co brání zdravým biologickým procesům v těle. Jíl zároveň chrání gastrointestinální tkáně, může neutralizovat kyselé nebo alkalické prostředí v těle a reguluje pohyb střev. Francouzský zelený jíl je považován za nejefektivnější prostředek pro detoxikaci. Terapeutické použití jílu, je ve Francii poměrně běžné a značný počet uživatelů svědčí o jeho úspěchu při léčbě široké škály poruch. Zelený jíl je přínosný pro všechny poruchy trávení. Může se používat k detoxikaci při léčbě potravinových alergií, kolitidy, virové a bakteriální otravy následkem konzumace nevhodných potravin nebo ke znemožnění přežití parazitů ve střevech.
Během balkánské války v roce 1910 se zelený jíl používal ke snížení úmrtnosti na choleru mezi vojáky. Díky zelenému jílu se tak úmrtnost podařila eliminovat ze 60 % na 3 %.
Zelený jíl funguje v těle jako magnet na škodliviny. Minerály a živiny v něm obsažené jsou uvolňovány a absorbovány tělem, aby následně obnovily jeho přirozenou sílu. Jako léčebný prostředek se francouzský jíl používá při pálení žáhy, bolestech žaludku, gastritidě, žaludečních vředech, kolitidě, nadýmání, funkční kolopatii, otravách jídlem, nadýmání, průjmech, problémech ústní dutiny, gingivitidě, stomatitidě, zubním abscesu, vředech v ústech, problémech respiračního systému nebo při jaterní dysfunkci. U některých problémů je zapotřebí vyšší spotřeba jílů. Ve většině případů stačí 2 sklenice jílové vody denně. V těžkých případech (např. otravy potravinami) se pije jílová voda každé 2 hodiny, dokud se symptomy nezlepší, takový zákrok je ovšem třeba zkonzultovat se svým lékařem nebo terapeutem.
Jednotlivé jílové částice jsou menší než mnoho bakterií. Pokud jsou infikované sliznice zaplaveny jílovým roztokem, jsou bakterie zcela odděleny od zdroje výživy a zapracovány do anorganického materiálu. Růst a přežití bakterií jsou tak zastaveny téměř okamžitě, a to má za následek poměrně rychlé snížení symptomů infekce nebo symptomy otravy u akutních infekčních onemocnění trávicího traktu. Díky zelenému jílu se zlepšuje buněčné dýchání, pomáhá vyčistit tlusté střevo a podporovat správnou rovnováhu bakterií, stimuluje funkce jater, odstraňuje z těla těžké kovy, při speciálních dlouhodobých léčbách zvyšuje počet t-buněk a fixuje volný kyslík v krevním oběhu. Zlepšuje tak celkovou imunitu organismu.
Užívání zeleného jílu
Jílová voda se používá jako velmi oblíbený detoxikační prostředek. Připravuje se přidáním 1 kávové lžičky zeleného jílu do sklenice vody, kde se nechá stát několik hodin, ideálně přes noc. Jílová voda by se měla pít ráno nalačno, nejméně 30 minut před snídaní. Po asi 6 týdnech jílové kúry je potřeba udělat několik týdnů přestávku a následně pokračovat. 6 týdnů léčení se doporučuje zejména na jaře a na podzim. Když si děláte jílovou detoxikační kúru, je velmi důležité pít hodně vody.
Skladování zeleného jílu
Jíl musí být udržován v suchu. Nesmí se skladovat v kovových nádobách. Jediné materiály, které by měly být použity při přípravě nebo skladování, jsou dřevěné lžíce nebo skleněné míchadla a skleněné nebo keramické nádoby. Předpokládá se, že po styku s kovem ztrácí jíl své příznivé elektromagnetické vlastnosti. Použitý jíl by se neměl znovu zalévat vodou. Vždy je potřeba zjistit, zda si kupujete jíl pro vnitřní užití.
Vedlejší účinky a kontraindikace zeleného jílu
Vedlejším účinkem užívání zeleného jílu může být zácpa, ale neobjevuje se často. Léčivé jíly samy o sobě nevyvolávají trávicí problémy. Abyste předešli trávicím potížím, jezte dostatečné množství potravin bohatých na vlákninu. Zelený jíl může být v kolizi s některými léky nebo bylinnými prostředky a mohou se tak snížit jejich léčivé účinky. Proto by se, pokud berete nějakou medikaci, měl používat po konzultaci s lékařem. Není vhodný pro osoby, které mají vysoký krevní tlak, bez řádného dohledu a jiné podpůrné léčby. Zelený jíl by neměly vnitřně užívat osoby s klinicky diagnostikovanou intolerancí železa (vzácné onemocnění), aniž by došlo k laboratorní analýze použitého jílu nebo sledování vzorku jejich krve.