Přejít na sekci článku:
Které potraviny zuby přirozeně čistí?
zdroj: shutterstock.com
Mezi přirozené čističe zubů patří mrkev. Kromě toho, že pojídání mrkve čistí povrch zubů, obohatí vaše tělo také o betakaroten, provitamin vitaminu A. Dále je bohatá na hořčík, vápník, selen a další mikroživiny. Posiluje sklovinu zubů a upravuje střevní mikroflóru. Nejlepší je, když si syrovou mrkev zakápnete ještě nějakým kvalitním, za studena lisovaným rostlinným olejem. Ten totiž zlepší vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a je zároveň nezbytný pro přeměnu betakarotenu na vitamin A.
Výbornou potravinou pro náš chrup jsou jahody. Obsahují totiž kyselinu jablečnou, která odstraňuje nehezké zabarvení zubů. Jejich textura leští sklovinu bez toho, aby ji poškozovala a zuby tak přirozeně projasňuje. Čerstvé jahody můžete zařadit do svého jídelníčku, nebo si překrojenou jahodou přímo vyčistit zuby a namasírovat dásně, či si rozmačkanou jahodu přidat do domácí čerstvé zubní pasty jako bělicí ingredienci.
Mezi další potraviny přirozeně bělící zuby patří špenát a obecně všechny zelené potraviny. Listová zelenina je navíc bohatá na vápník, který zuby posiluje a zpevňuje. Dále obsahuje samozřejmě chlorofyl, jenž pomáhá bojovat s nepříjemným dechem a detoxikovat organismus. Kromě chlorofylu obsahuje listová zelenina spoustu dalších účinných látek a mikroživin. Mezi ty nejvýznamnější patří kyselina listová, která působí preventivně proti rakovině kůže.