zdroj: shuttesrtock.com
Tolice vojtěška, u výživových doplňků označována jako alfalfa, roste běžně na polích, v zemědělství se používá jako objemné krmivo nejvyšší kvality. Kdo chová jakékoliv domácí zvíře, tak taky ví, že po vojtěšce se můžou všichni býložravci utlouct.
To, co zvířata cítí instinktivně a určitě i po chuťové stránce, si lidé mohou nyní intelektuálně doložit. Ano, tolice vojtěška - alfalfa se řadí mezi alkalizující superpotraviny, a proto byste ji měli zařadit i do vašeho jídelníčku.
Přejít na sekci článku:
Proč je důležité tělo alkalizovat?
zdroj: shutterstock.com
Pro začátek si připomeňme, že pH krve v těle se pohybuje v rozmezí od 7,35 do 7,45, což je docela omezený rozptyl, a proto je nutné hlídat si správné složení stravy i co do zakyselování, nebo naopak alkalizace. Zakyseluje nás káva, čaj, sodovka a takové běžné potraviny jako je chléb, maso, mléko, různé polotovary, vařená jídla - zejména hodně tučná, nebo s obsahem mouky a živočišných bílkovin. Jíst bychom měli hodně ovoce a zeleniny právě proto, že naše tělo alkalizuje. Pozor, i kyselý citron tělo alkalizuje, u pH nezáleží na chuti, ale na obsahu kationtů a aniontů. Ovoce a zelenina v syrovém či mírně podušeném stavu všeobecně tělo alkalizuje.
Kyselá krev = kyselý člověk
Klasický český jídelníček je silně kyselinotvorný, a proto každému, kdo se stravuje klasickým způsobem, pomůže změna jídelníčku na zásadotvorný, což může také znamenat konzumaci zásaditých doplňků stravy. Aby si krev udržela stálé prostředí, potřebuje kyselost vzniklou vlivem stravy vyrovnat a k tomu využívá minerály z těla - zejména z kostí (ohroženy jsou také klouby a lebeční kosti), zubů, z kůže, z nehtů ad. Proto tolik lidí zaznamená pozitivní výsledky už jen při alkalizaci těla - ale pozor, překyselení není jediný strašák dnešní doby. Vojtěška alfalfa je unikátní v tom, že vyrovnává prostředí pH v těle, takže i když se nemůžete nebo nechcete zbavit všech konzumních návyků, stačí si rozpustit prášek ve vodě a vaše tělo bude prosperovat o mnoho lépe. Mimo jiné alfalfa obsahuje řadu minerální látek, o kterých bude řeč v pokračování tohoto článku.