Přejít na sekci článku:
Alfalfa je plná minerálů i vitaminů
zdroj: shutterstock.com
Alalfa z minerální látek obsahuje: vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, sodík, draslík nebo křemík, to jsou velice hodnotné minerály pro krvetvorbu, buněčnou obnovu, regeneraci kostí a zubů, pokožky a samozřejmě to jsou nezbytné minerální látky pro regeneraci buněk u všech vnitřních orgánů. Ani co do výčtu vitaminů není alfalfa nijak ochuzena, obsahuje: vitaminy A, D, C, E a K. Obsah vitaminu K je v doplňcích stravy velice vzácný, o to vzácnější se pak i stává alfalfa. Vitamin K se přirozeně tvoří ve střevě vlivem bakteriální činnosti, ovšem u lidí trpících střevní dysbiózou může být tvorba tohoto vitaminu značně omezena.
Vojtěška a náš trávicí trakt
Mimo to, že vojtěška obsahuje vitamin K, působí také velice příznivě v oblasti trávicího traktu: zlepšuje nadýmání i nechutenství a upravuje trávení. Vojtěška také pomáhá snižovat kyselinu močovou v těle, což je velká přednost tohoto doplňku, jelikož u mnoha lidí dochází ke zhoršené metabolizaci živočišných bílkovin (především hovězího masa) a živočišných tuků (sádla i tuků v červeném mase). U některých jedinců může docházet k narušení přeměny nukleoproteinů na puriny. V takovém případě pak dochází ke kumulaci purinů v těle, které se dále rozkládají na kyselinu močovou. Kyselina močová se usazuje v těle, především v kloubech a může způsobovat dnu. Ve výsledku umí alfalfa minimalizovat škodlivý vliv masa (tedy u těch jedinců, kteří maso chybně vstřebávají), tím, že vylučuje kyselinu močovou z těla. A proto i když hodně lidem chutná spíše tráva, která prošla zvířecím tělem a proměnila se v živočišnou bílkovinu, je vhodné do našeho jídelníčku zařadit také trávu, která umí eliminovat škodlivý vliv masa.