Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Alfalfa patří do zásadotvorného jídelníčku

Alfalfa patří do zásadotvorného jídelníčku Pokud chcete být zdraví, jezte tolici vojtěšku v podobě superpotraviny alfalfa.
Redakce BIOOO.CZ
5,0 5
2

Přejít na sekci článku:

Alfalfa je plná minerálů i vitaminů

Alfalfa je plná minerálů i vitaminů zdroj: shutterstock.com

Alalfa z minerální látek obsahuje: vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík, sodík, draslík nebo křemík, to jsou velice hodnotné minerály pro krvetvorbu, buněčnou obnovu, regeneraci kostí a zubů, pokožky a samozřejmě to jsou nezbytné minerální látky pro regeneraci buněk u všech vnitřních orgánů. Ani co do výčtu vitaminů není alfalfa nijak ochuzena, obsahuje: vitaminy A, D, C, E a K. Obsah vitaminu K je v doplňcích stravy velice vzácný, o to vzácnější se pak i stává alfalfa. Vitamin K se přirozeně tvoří ve střevě vlivem bakteriální činnosti, ovšem u lidí trpících střevní dysbiózou může být tvorba tohoto vitaminu značně omezena.

Vojtěška a náš trávicí trakt

Mimo to, že vojtěška obsahuje vitamin K, působí také velice příznivě v oblasti trávicího traktu: zlepšuje nadýmání i nechutenství a upravuje trávení. Vojtěška také pomáhá snižovat kyselinu močovou v těle, což je velká přednost tohoto doplňku, jelikož u mnoha lidí dochází ke zhoršené metabolizaci živočišných bílkovin (především hovězího masa) a živočišných tuků (sádla i tuků v červeném mase). U některých jedinců může docházet k narušení přeměny nukleoproteinů na puriny. V takovém případě pak dochází ke kumulaci purinů v těle, které se dále rozkládají na kyselinu močovou. Kyselina močová se usazuje v těle, především v kloubech a může způsobovat dnu. Ve výsledku umí alfalfa minimalizovat škodlivý vliv masa (tedy u těch jedinců, kteří maso chybně vstřebávají), tím, že vylučuje kyselinu močovou z těla. A proto i když hodně lidem chutná spíše tráva, která prošla zvířecím tělem a proměnila se v živočišnou bílkovinu, je vhodné do našeho jídelníčku zařadit také trávu, která umí eliminovat škodlivý vliv masa.