zdroj: shutterstock.com
Antioxidanty a antioxidační účinky – to jsou pojmy, které jsou obzvlášť v posledních letech čím dál častěji zmiňovány v souvislosti se zdravým životním stylem, posilováním imunity a hlavně s bojem proti předčasnému stárnutí organismu. Nejčistší a také nejprospěšnější formu antioxidantů najdeme v celé řadě rostlin, respektive v jejich částech.
Zejména ovocné druhy jsou bohatým zdrojem přírodních látek s antioxidačním potenciálem a jejich konzumace navíc přispívá k prevenci celé řady onemocnění. Jedním z celosvětově dosud poměrně opomíjených ovocných druhů je tropický keř Myrciaria dubia, který je nejen v Peru známý jako Camu Camu. Že vám ani jeden z názvů nic neříká? Věřte, že po bližším seznámení s tímto ovocem a jeho blahodárnými účinky se to změní!
Přejít na sekci článku:
Superstar v oblasti zdravé výživy
zdroj: shutterstock.com
Domovem Camu Camu jsou tropické nížinné deštné lesy Amazonie, a to především periodicky zaplavované oblasti kolem vodních toků. Keř sám o sobě není nijak nápadný, až na své tmavě fialové až skoro černé bobule o průměru 1 – 3,5 cm, kterým předcházejí sladce vonící bílé květy. Ovoce se kvůli své kyselosti a trpkosti nekonzumuje přímo, ale vyrábí se z něj lahodný nápoj, který je doslazován třtinovým cukrem. Protože máme amazonské deštné lesy poněkud z ruky na to, aby se k nám plody vozily čerstvé, v našich končinách se s tímto zázračným ovocem setkáte ve formě prášku z plodů. Můžete si z něj připravit lahodný osvěžující nápoj smícháním s vodou, nebo ho přimíchat do jogurtu, různých kaší či dalších tepelně neupravovaných pokrmů.
Camu Camu si postupně získává stále větší oblibu právě pro své silné antioxidační účinky. Obsažené antioxidanty totiž velmi účinně bojují proti volným radikálům a působí tak jako prevence proti předčasnému stárnutí organismu. Camu Camu se vyznačuje opravdu vysokou koncentraci vitaminu C, známého pro svůj posilující vliv na celý imunitní systém, a řadí se tak mezi „šampiony v obsahu vitaminu C“. Bobule jsou kromě toho bohaté na vitaminy řady B, esenciální aminokyseliny, vápník, draslík a rostlinné bílkoviny.
Camu Camu má blahodárné účinky na celý organismus, chrání jej před virovými onemocněními i civilizačními chorobami a navíc posiluje jeho odolnost vůči stresu. Je neocenitelným pomocníkem při zlepšování paměti, neboť podporuje soustředění, napomáhá koncentraci a rychlejšímu vstřebávání nových informací. Toto ovoce navíc, jako bonus, pomáhá při nervozitě, snižuje psychické napětí a bojuje proti dlouhodobému stresu, což je v dnešní uspěchané době jednoduše k nezaplacení. Zkrátka jde o takový malý přírodní zázrak a ne nadarmo je Camu Camu považováno za superpotravinu a vycházející hvězdu v oblasti zdravé výživy.