zdroj: biooo.cz
Lucuma je horkou novinkou na poli superpotravin. Prášek lucuma se vyrábí z plodů stromu Pouteria lucuma pocházejícího z Peru. Tento strom plodí exotické ovoce, které vzhledově trochu připomíná křížence manga a avokáda – po avokádu má svou zelenou slupku a pecku, mango zase připomíná jeho nažloutlá až oranžová barva. Má karamelově nasládlou chuť, někomu připomíná sladké brambory a javorový sirup. Lucuma rozhodně nezabloudila mezi superpotraviny jen tak náhodou – obsahuje totiž velké množství minerálních látek, vitaminů a dalších mikroživin.
Její výjimečné výživové hodnoty si byli vědomi i samotní inkové, kteří ji, podobně jako kakaové boby, používali jako platidlo. Lucumy si považovali natolik, že za ni při výměnném obchodu požadovali suroviny, které odpovídaly váze lucuma prášku ve zlatě. Prášek z lucumy má opravdu vysoký podíl beta-karotenu, vitaminu B3, draslíku, fosforu, sodíku, železa, zinku, hořčíku, vápníku a nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina linolová, olejová, palmitová, stearová či linolenová. Zároveň je lucuma velice bohatá na obsah nerozpustné vlákniny, která je důležitá pro správné trávení.
Přejít na sekci článku:
Lucuma jako přírodní sladidlo
zdroj: wikipedia.org
Díky přirozeně sladké chuti s karamelovými podtóny se lucuma báječně hodí jako náhrada klasického cukru. Na rozdíl od něj má totiž nízký glykemický index a také mnohem méně kalorií. Nezpůsobuje tak rychlé propady energie, jako to bývá u konvenčních sladidel, a nebude vás tak za chvilku zase honit mlsná. Lucuma je jako sladidlo tedy vhodná nejen, pokud chcete svůj jídelníček ozdravět a vyzkoušet zase něco nového, ale hodí se i tehdy, pokud potřebujete shodit pár kil. Nízký glykemický index z ní navíc dělá vhodné sladidlo i pro diabetiky.
Lucuma taktéž působí detoxikačně a pomáhá zrychlit metabolismus. To se hodí nejen při různých detoxikačních kúrách, ale taktéž při snaze o zhubnutí. Vysoký podíl vlákniny upravuje zažívání, což je pro odplavování škodlivin z organismu a hubnutí nadbytečných kil naprosto nezbytné. Vláknina navíc dokáže na delší dobu navodit pocit sytosti, což je jen jeden z dalších bodů, které z lucumy dělají výborný podpůrný prostředek při redukčních dietách.
Lucumu můžete přidat všude tam, kam by jinak přišel cukr, takže klidně i při zadělávání těsta na nějakou pečenou laskominu. Jen je třeba (jako u většiny potravin) myslet na to, že tepelnou úpravou se množství účinných látek v tomto superpotravinovém prášku snižuje. Pokud si však lucumou přisladíte již hotovou snídaňovou kaši, vlažný čaj, smoothie nebo různé raw dezerty, zmrzliny či domácí rostlinné mléka, rozhodně využijete její výživový potenciál naplno.