zdroj: shutterstock.com
Melta, cikorka, špaldová káva… Říká vám to něco? No jistě, kávové náhražky, které v dobách nouze pily naše maminky, babičky. V dobách našich babiček bylo normální, že zrnkovou kávu nahrazovala pražená čekanka nebo pražená zrna ječmene, špaldy či žita. Tehdejší výrobci neváhali chuť obohatit i fíky nebo sladem. Ještě dál v historii se pila i „káva“ vyrobená z pražených žaludů. Důvody byly ryze ekonomické.
Díky absenci kofeinu a vysokému obsahu zdraví prospěšných látek si zaslouží tyto alternativy kávy vrátit se zpátky na výsluní. Kávové náhražky si oblíbili lidé se srdečními problémy, vysokým krevním tlakem, starší lidé, ale také ti, kdo se zabývají zdravou stravou. Bezkofeinové kávoviny jsou plnohodnotnou součástí jídelníčku moderního člověka a nikoli pouhou náhražkou kávy.
Přejít na sekci článku:
Zdravá náhražka
zdroj: shutterstock.com
Slovo náhražka v nás snadno může vyvolat ne zrovna pozitivní pocit. Zní to jako slabá náplast za něco, nač jsme byli zvyklí a měli jsme rádi. Ale je to varianta jak nahradit kávu, která obsahuje kofein, který ovlivňuje nás, ale u kojících a těhotných maminek i jejich dítě. Náhražky neobsahují kofein, který je hlavní příčinou možných zdravotních komplikací a ty s přidáním surovin obsahujících inulin jsou dokonce považovány za velmi blahodárné. Pomáhají ozdravovat tlusté střevo a fungují jako prevence jeho chorob, čímž podporují celkovou imunitu organismu.
Kávoviny mají celou řadu pozitiv, ale najdou se u nich i nedostatky. Rozhodně nemají schopnost povzbudit a nejsou většinou vhodné pro celiaky, neboť obsahují ve valné většině lepek. Kvůli škrobu a sacharidům je potřeba dát si pozor na jejich denní dávky, mají totiž zhruba trojnásobnou energetickou hodnotu oproti instantní kávě.
Bez kávy ani ránu aneb poznáváte se?
Kávička ke snídani, abychom vůbec byli schopni se trochu probrat a nabrat síly do nového dne, kávička po obědě, abychom byli svěží a neusnuli a také k práci, k učení a vždy, když se cítíme unavení a ospalí. To je poměrně běžný harmonogram dne celé řady z nás. Bez kávy pomalu nejsme schopni normálně fungovat, ale jak k tomu přijde naše rozpumpované srdíčko, vysoký krevní tlak a podrážděný žaludek? Pokud se chcete dostat ze spárů kofeinu, ale máte pocit, že bez kávy prostě nevydržíte, vyzkoušejte její zdravější variantu - různé alternativy kávy, které nejen, že dobře chutnají, ale mají i celou řadu pozitivních účinků na náš organismus.
Cikorka, melta, špaldová káva, to všechno jsou alternativy kávy, které neobsahují kofein. Za pravou kávu by ji měli vyměnit zejména pacienti se srdečními onemocněními či vysokým krevním tlakem, těhotné ženy a samozřejmě také všichni ti, kteří pijí kávu více než je zdrávo.