Vše o rostlinném oleji baobab

5,0 5
2

Vše o rostlinném oleji baobabzdroj: wikimedia.org

Baobaby známe všichni z Malého Prince. Jsou to zajímavé, nesmírně odolné, rozvětvené stromy s širokou korunou a tlustým kmenem, které přežijí celá staletí. Poskytují člověku jak pokrm, tak kosmetický prostředek pro zachování zdraví těla i mysli. Baobab je velmi důležitou součástí moderní přírodní kosmetiky i zdravého životního stylu. Jeho fascinující výhody můžeme objevovat denně, protože je výborným pomocníkem v péči o naši pokožku.

Co je baobabový olej a z čeho se získává?

Baobab roste pouze v horkých, suchých oblastech v Africe a má botanický název Adansonia digitata. Tento fascinující strom má životnost 500 let, nejstarší baobaby mohou být staré až několik tisíc let. Dorůstá do výšky 20 m. Říká se mu „strom života“. Jeho bílé květy mají zvláštní aroma, které připomíná hnijící maso. V obzvláště vyprahlých místech může trvat stromu až 200 let než vydá první plody. Je opředen mnoha legendami a obyvatelé jižní Afriky věří, že má magické vlastnosti. Plody baobabu patří mezi tzv. superfoods. Jsou cennou přísadou v mnoha produktech pro zdraví i péči o pleť, obzvláště těch z bio produkcí, a mají vysokou nutriční hodnotu.

Olej se lisuje za studena ze semen baobabu a má lehkou, ořechovou, téměř květinovou vůni. Barva se může pohybovat od zlato-žluté do tmavě hnědé. Hotový produkt je bohatý na vysoké množství nasycených, mononasycených i polynasycených mastných kyselin jako např. kyselinu olejovou, kyselinu linolovou a omega-3, 6 a 9 mastné kyseliny a zároveň vysoký obsah vitaminu A, E, F a D3. Olej baobab je velmi stabilní. Je vhodný pouze pro kosmetické účely a neužívá se vnitřně.

Použití baobabového oleje v přírodní kosmetice

Olej z baobabu je změkčující, zklidňující, omlazující a hojivý, zmírňuje spáleniny a dobře zajizvuje poraněnou kůži. Zlepšuje pružnost pokožky, udržuje ji měkkou a zdravou, pomáhá ji regenerovat a podporuje růst nových kožních buněk. Díky tomu, že obsahuje vysoké množství mastných kyselin, má antioxidační schopnosti, chrání naši pleť před působením škodlivých volných radikálů a zpomaluje tak projevy stárnutí. Zlepšuje ochrannou bariéru pleti. Olej baobab se velmi dobře vstřebává a nezanechává nepříjemný pocit mastnoty. Jeho využití na kosmetickém poli je poměrně široké. Je extrémně stabilní a není náchylný k přílišnému žluknutí.

Baobabový olej je obzvláště vhodný pro suchou, poškozenou a stárnoucí, ale také problematickou pokožku, která trpí ekzémy, dermatitidou či jinými kožními potížemi. Zlepšuje a vyrovnává pigmentaci pleti. Výborně zvlhčuje a napomáhá udržovat pleť dostatečně hydratovanou. Je také velmi vhodný pro péči o vlasovou pokožku, zklidňuje svědění a vyživuje vlasové folikuly, takže napomáhá zachovat jejich zdraví a pomáhá proti padání vlasů. Může se velmi dobře míchat do krémů, pleťových mlék a kondicionérů, balzámů na rty, krémů na oční okolí i hojivé kosmetiky na nohy. Jemně odstraňuje make-up. Hojně se využívá jako masážní olej. Lze jej použít jako olej pro péči o nehty. Posiluje je a zabraňuje jejich mechanickému poškození. Olejem baobab si můžete např. také potřít tváře při zánětu dásní.

Snášenlivost oleje baobab a jeho skladování

Olej baobab je netoxický a je bezpečný pro použití u dětí a těhotných žen. Není vhodný k orální konzumaci kvůli obsahu cyklopropenoidních mastných kyselin. Všeobecně je braný jako nedráždivý a dobře snášený. Je vhodný pro přímou aplikaci na kůži i do směsí s jinými rostlinnými oleji. Poskytuje dobrou oporu éterickým olejům, je-li použit jako složka masážní směsi. Olej baobab je vhodný pro vegany. Měl by se uchovávat mimo sluneční světlo, v chladu a suchu. Vzhledem k tomu, že jde o přírodní produkt, může se jeho barva lišit v závislosti na výrobci.

Olej baobab obsahuje tyto látky:

Kyselina stearová, kyselina palmitová, kyselina palmitolejová, kyselina olejová, kyselina linolová, kyselina alfa-linolová, kyselina eruková, kyselina gadolejová, kyselina behenová, kyselina arašídová, kyselina gama-linoleová.

Vitaminy a minerály v oleji z baobabu:

Olej z baobabu také obsahuje některé vitaminy a minerály, jako je vitamin E, vitamin A (betakaroten), vitamin K. Obsahuje také fytosteroly kampesterol, cholesterol, avenasterol a stigmasterol.

Jak se vám článek líbil?