Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Borůvkové muffiny

Borůvkové muffiny Léto je obdobím borůvek, proto si upečte borůvkové muffiny ve zdravé variantě s kokosovým olejem a třtinovým cukrem.
Hana Bartušková
5,0 5
3

Borůvkové muffiny zdroj: biooo.cz

Už jste byli letos na borůvkách? Že ještě ne? Tak je nejvyšší doba to napravit. Sice to v lese vypadá, že není úplně nejsilnější borůvkové léto, ale i tak borůvky rostou a jsou krásné. Velké, tmavě modré, šťavnatě sladké a tak letní. Se špinavými prsty, s fialovou pusou a s plnou miskou dorazíte domů… a co teď? Co se vším tím nadělením z lesa? No šup s tím do těsta a do trouby. Borůvkové muffiny patří mezi nejklasičtější z klasických muffinů. Většinou se do nich používají ty americké a kanadské velké borůvky, ale i s těmi českými chutnají super. Teď už jen ubrat trošku cukru, přidat kokosový olej pro trošku exotiky, s láskou zamíchat a šup s tím do trouby.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 1 vejce
  • borůvky

 

Na dozdobení:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 4 lžíce mascarpone

 

Borůvkové muffiny

Postup:

Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej, přidejte mléko a vejce. Mléko přidávejte vlažné, jinak se vám při míchání kokosový olej vrátí zpátky do tuhé formy. Zvlášť si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Moučnou sypkou směs po lžičkách vmíchejte do mléka s olejem a vajíčkem. Vymíchejte dohladka a přidejte borůvky. Pokud chcete mít fialové i těsto, tak pár borůvek můžete nejdříve rozmačkat vidličkou, těsto se zbarví do jemné fialové. Naplňte pečicí košíčky a dejte péct na 160 °C zhruba 20 minut až půl hodiny. Množství v receptu stačí akorát na 12 muffinů.

Po upečení jsou muffiny jemné, nadýchané a tak lehké. Chcete si to ještě zlepšit? Přidejte krém z mascarpone. Máslo i mascarpone vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu. To je důležité, jinak se vám může krém zdrcnout. Utřete máslo s kokosovým cukrem, přidejte mascarpone a vyšlehejte do nadýchaného krému. Kokosový cukr má výraznou karamelovou příchuť a navíc krém zbarví lehce do hněda. Pro tradičnější sněhově bílý a sladký krém použijte práškový cukr podle chuti. Pak už jen stačí muffiny namazat, přidat trošku borůvek na ozdobu a je hotovo.

Borůvkové muffiny

Navíc: Borůvky jsou velmi účinnými přírodními antioxidanty. Působí proti volným radikálům, pomáhají posilovat organismus proti vnějším vlivům a zpomalují proces přirozeného stárnutí. O důvod víc si je v kuchyni užít.