Kokosová bomba v muffinu

Kokosová bomba v muffinuzdroj: biooo.cz

Co se stane, když smícháte kokosový olej, kokosový cukr, kokosovou mouku a kokosové lupínky? No přece potěšíte každého milovníka kokosu! Ale zase abychom se až tak nedivili, ono i ti, kteří kokos až tak nemusí, si pochutnají. Chuť totiž není vyloženě kokosová, spíše má jen takové náznaky a vlastně si uvědomíte hned po zakousnutí, že kokosové by to mohlo být ještě víc. No a jestli kokos fakt nemáte rádi, tak vyměňte kokosovou mouku za mleté oříšky a třeba si taky pochutnáte.

Budete potřebovat...

  • 100 g mascarpone
  • 80 g kokosového oleje
  • 100 g kokosového/třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g kokosové mouky/mletých oříšků
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 ml mléka

 

Kokosová bomba v muffinu

Smíchejte vlhké složky, tedy mascarpone, olej, vejce a mléko s cukrem. Můžete si na to vzít elektrický šlehač a postupně všechny složky zašlehávat do mascarpone. Pak ale dejte pozor, aby byly všechny suroviny pokojové teploty, jinak se vám krém z mascarpone srazí. A nebo prostě jen všechno dejte do jedné mísy a rukou promíchejte. Nejspíš vám v těstě zůstanou kousky mascarpone, ale chuti to opravdu neublíží.

Smíchejte si mouku, kokosovou mouku a kypřící prášek do pečiva. Moučnou směs pak po částech vmíchejte do tekuté části. Konzistence těsta by měla být spíš hutnější, můžete ji postupně upravovat přidáním mléka nebo kokosové mouky tak, aby se vám s ním dobře pracovalo. Množství by mělo stačit na 12 muffinů spíš v menších formách. Rozdělte těsto do jednotlivých muffinů, navrch můžete posypat kokosovými lupínky a dejte péct na 180 °C asi na půl hodiny.

A k tomu kokosová poleva?

Kokosová bomba v muffinu

A že to ještě něco potřebuje? No jasně že jo, přece dávku čokolády. Nebo tedy spíš vysokoprocentního kvalitního kakaa. Smíchejte zhruba lžičku surového kakaa se lžičkou kokosového oleje. Dejte zahřát do vodní lázně a po rozpuštění kokosového oleje důkladně promíchejte. Směsí pak polijte upečené muffiny. Kokosový olej je docela tekutý, takže poleva se do muffinů spíš vsákne a jen vytvoří na povrchu mramorování. Ale chutná to skvěle, jako kokos v čokoládě.

Jak se vám článek líbil?