Camu Camu – amazonský bojovník s oxidačními procesy

5,0 5
3

Camu Camu – amazonský bojovník s oxidačními procesyzdroj: shutterstock.com

Antioxidanty a antioxidační účinky – to jsou pojmy, které jsou obzvlášť v posledních letech čím dál častěji zmiňovány v souvislosti se zdravým životním stylem, posilováním imunity a hlavně s bojem proti předčasnému stárnutí organismu. Nejčistší a také nejprospěšnější formu antioxidantů najdeme v celé řadě rostlin, respektive v jejich částech.

Zejména ovocné druhy jsou bohatým zdrojem přírodních látek s antioxidačním potenciálem a jejich konzumace navíc přispívá k prevenci celé řady onemocnění. Jedním z celosvětově dosud poměrně opomíjených ovocných druhů je tropický keř Myrciaria dubia, který je nejen v Peru známý jako Camu Camu. Že vám ani jeden z názvů nic neříká? Věřte, že po bližším seznámení s tímto ovocem a jeho blahodárnými účinky se to změní!

Přejít na sekci článku:

Superstar v oblasti zdravé výživy

Domovem Camu Camu jsou tropické nížinné deštné lesy Amazonie, a to především periodicky zaplavované oblasti kolem vodních toků. Keř sám o sobě není nijak nápadný, až na své tmavě fialové až skoro černé bobule o průměru 1 – 3,5 cm, kterým předcházejí sladce vonící bílé květy. Ovoce se kvůli své kyselosti a trpkosti nekonzumuje přímo, ale vyrábí se z něj lahodný nápoj, který je doslazován třtinovým cukrem. Protože máme amazonské deštné lesy poněkud z ruky na to, aby se k nám plody vozily čerstvé, v našich končinách se s tímto zázračným ovocem setkáte ve formě prášku z plodů. Můžete si z něj připravit lahodný osvěžující nápoj smícháním s vodou, nebo ho přimíchat do jogurtu, různých kaší či dalších tepelně neupravovaných pokrmů.

Superstar v oblasti zdravé výživyzdroj: shutterstock.com

Camu Camu si postupně získává stále větší oblibu právě pro své silné antioxidační účinky. Obsažené antioxidanty totiž velmi účinně bojují proti volným radikálům a působí tak jako prevence proti předčasnému stárnutí organismu. Camu Camu se vyznačuje opravdu vysokou koncentraci vitaminu C, známého pro svůj posilující vliv na celý imunitní systém, a řadí se tak mezi „šampiony v obsahu vitaminu C“. Bobule jsou kromě toho bohaté na vitaminy řady B, esenciální aminokyseliny, vápník, draslík a rostlinné bílkoviny.

Camu Camu má blahodárné účinky na celý organismus, chrání jej před virovými onemocněními i civilizačními chorobami a navíc posiluje jeho odolnost vůči stresu. Je neocenitelným pomocníkem při zlepšování paměti, neboť podporuje soustředění, napomáhá koncentraci a rychlejšímu vstřebávání nových informací. Toto ovoce navíc, jako bonus, pomáhá při nervozitě, snižuje psychické napětí a bojuje proti dlouhodobému stresu, což je v dnešní uspěchané době jednoduše k nezaplacení. Zkrátka jde o takový malý přírodní zázrak a ne nadarmo je Camu Camu považováno za superpotravinu a vycházející hvězdu v oblasti zdravé výživy.