4 důvody pro rostlinnou stravu

5,0 5
6

4 důvody pro rostlinnou stravuzdroj: shutterstock.com

Stravování založené čistě jen na rostlinné stravě se stává čím dál víc populárnější. Vegansky se začínají stravovat různé celebrity, častější jsou i zmínky v různých médiích. Ale proč je z veganství najednou takový trend? Vždyť před pár lety pořádně nikdo ani nevěděl, co slovo vegan přesně znamená. Srozumitelný byl snad ještě tak pojem vegetarián. Slovo vegan se často vykládá jako striktní vegetarián, tedy že kromě masa nejí ani mléčné výrobky, vejce nebo med. Veganství ale nekončí u jídla. Vegan se snaží minimalizovat svůj podíl na zbytečném trápení živých tvorů. Proto řeší také výrobky, které sice živočišné produkty neobsahují, ale nějakým způsobem se na týrání zvířat podílejí, jako je například kosmetika testovaná na zvířatech.

Přejít na sekci článku:

(1) Etické

Většinu veganů k tomuto životnímu stylu dovedly právě etické důvody. Zjistili, že živočišné produkty ke svému životu nepotřebují a všechny potřebné živiny mohou snadno získat i z jiných zdrojů. Na tomto se dost konvenčně stravujících lidí zasekne. Že nechtějí vegani jíst maso ze zvířat je ještě pochopitelné, ale proč si odpírat i mléko a vejce? Vždyť se přece kvůli nim žádné zvíře zabíjet nemusí. Pravda je však taková, že i při produkci mléka nebo vajíček přichází zvířata k úhoně. Například kvůli vajíčkům jsou zabíjeni mladí kohoutci, protože ti vejce samozřejmě nesnášejí, a tak z nich není žádný užitek.

(2) Zdravotní

(1) Etickézdroj: shutterstock.com

Poměrně velké zastoupení mezi vegany mají i ti, kteří se pro něj rozhodli ze zdravotních důvodů. Přišli na to, že je jim bez živočišných produktů po zdravotní stránce lépe a už u tohoto stravování zůstali. K veganství se také pozitivně vyjadřuje Světová zdravotní organizace. Proč by tedy mělo být veganství tak zdravé? Vegani obyčejně jí více ovoce i zeleniny, už jen tento samotný krok má na zdraví nepopiratelně pozitivní vliv. Dále vynecháním masa a mléka ulehčí svému zažívání. Maso totiž trávíme ze všech potravin nejdéle. Může zůstat v zažívacím ústrojí až tři dny a během té doby začít zahnívat. Při hnilobném procesu pak vznikají látky, které jsou pro lidské tělo škodlivé. Kromě toho na strávení masa, jako i ostatních hůře stravitelných potravin, spotřebuje naše tělo velké množství energie, proto se pak cítíme tak často unavení.

Mléko je na tom podobně jako maso. Hodně lidí má na mléčné výrobky intoleranci, někteří i skrytou, a nejsou si vědomi, že za jejich zdravotní potíže může právě mléko. Mléko jiného živočišného druhu totiž není pro naše zažívací ústrojí přirozené, a proto je i hůře stravitelné. U některých jedinců může mléko nastartovat i zvýšenou tvorbu pupínků. Dlouhou dobu se svalovala vina za tvorbu akné na čokoládu. V současné době se ale začíná ukazovat, že viníkem je spíše mléko, které je v čokoládách také obsaženo. Vysazení mléčných výrobků a mlsání zdravější hořké čokolády bez mléka a zbytečného bílého cukru může tedy dopomoci i ke krásnější pleti ☺.