zdroj: Ajala
Ajala je čokoládová manufaktura z Brna. Jejím cílem není honba za ziskem, nýbrž snaha poukázat na to, jak DOOPRAVDY chutná pravá, nefalšovaná čokoláda, která ve své podstatě není jen nezdravou sladkostí, ale skutečnou potravinou plnou prospěšných látek.
Název Ajala pochází z mayského jazyka a v překladu znamená “probuzení” - jejich čokoláda má v lidech probudit smysly, vyvolat zvědavost, překvapení, zamyšlení.
O značce
Pomocí starých, tradičních receptur v kombinaci s moderními metodami vytváří tu nejlepší a nejkvalitnější čokoládu, jakou vůbec můžete své chuťové pohárky polichotit. Všechny čokolády jsou vyráběny v Česku, zaručují 100% kvalitu a zodpovědný přístup ke každé jedné tabulce.
Jejich hlavní prioritou je vytváření vzájemných udržitelných vztahů s dodavateli, lidmi milujících čokoládu, přírodou a zodpovědným přístupem pečovat o blaho naší planety.
Všechny čokolády jsou bez lepku, mléka a 100% veganské.
Poctivý přístup - narozdíl od průmyslově zpracovávaných čokolád, které s tou opravdickou mají společný maximálně tak název, jsou čokolády Ajala připravovány pouze z kakaových bobů a sušené třtinové šťávy (panela) bez přidání laciných tuků.
Používají originální odrůdu kakaových bobů criollo (v dnešní době již vzácné - tvoří pouhé asi 3 % světové produkce kakaových bobů), kterou znali již staří Mayové a Aztékové.
Přeměna těchto bobů ve výsledné lahodné labulky trvá v jejich manufaktuře asi 10 dní.
Kvalita - jako u všech poctivých produktů, vítězí nad kvantitou. V supermarketu si můžete koupit 10 cenově výhodných průměrných čokolád, ale vaše chutě nikdy plně neuspokojí tak, jako kvalitní poctivá čokoláda, která zaměstná všechny vaše smysly, donutí vás přemýšlet a zasnít se nad jejími překvapivými tóny, které se pomalu a zlehka rozezvučí v lahodnou symfonii.
To celé je zárukou, že vám jedna taková tabulka vystačí opravdu dlouho.
Jak to celé vzniká
V Ajala se snaží co nejvíce přiblížit tradičním metodám postupů, používaných již v dobách, kdy se čokoláda začala vyrábět.
Kromě výchozí té nejkvalitnější čokolády se tímto snaží také odkázat na dávnou tradici výroby čokolády a jiných cukrovinek v Česku, které bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě.
TŘÍDĚNÍ
Usušené a fermentované kakaové boby od farmářů vždy nejprve pečlivě roztřídí - zbaví je všech nežádoucích částic, například kamínků, vláken z pytlů, defektních bobů apod. Zkrátka taková hra na Popelku.
PRAŽENÍ A DRCENÍ
Jakmile je provedena důkladná kontrola a boby pečlivě roztříděny, přichází na řadu šetrné pražení. Díky nízkým teplotám při pražení jsou zachovány zdraví prospěšné látky i delikátní chuť. Po upražení a následném prudkém zchlazení jsou boby zbaveny slupek. Odborně se tento postup nazývá winnowing a v Ajala si na něj zkonstruovali vlastní stroj!
MLETÍ
Jako další krok přichází na řadu mletí mezi žulovými kameny. I tento krok zachovává šetrný přístup k bobům, které se zahřívají jen přirozeným třením. Mletí trvá 2-3 dny a mezitím je k nim přidávána další jediná surovina, kterou je sladká panela - sušená třtinová šťáva.
ULEŽENÍ
Po umletí se musí namletá čokoláda nechat v klidu odpočívat (stařit), aby doběhly všechny mletím započaté procesy.
TEMPEROVÁNÍ
Jde o nezbytný postup, během kterého dochází ke krystalickému sjednocení struktury čokoládového másla, což činí čokoládu krásně jemnou a křupavou. Tento postup zahrnuje zahřátí, zchlazení a opětovné zahřátí na vysokou teplotu. Následně se čokoláda lije do forem, kde chladne.
BALENÍ
Jakmile hotová čokoláda vychladne, je balena do dvou vrstev. Nejprve do izolačního alupapíru a poté do ručně tištěného papíru. Tento papír pochází z tiskařské dílny Calico a jeho design vychází z prvorepublikových vzorů.
Zakousněte se do dobrot od Ajala Chocolate: