Olej z malinových semínek je prostě bomba

4,2 5
6

Olej z malinových semínek je prostě bombazdroj: unsplash.com

Jsou příjemně kyselé, když potřebujeme v létě nějaké to malé osvěžení, skvěle se hodí do dezertů a zmrzlin. Maliny jsou oblíbenou součástí našich jídelníčků prostě, protože nám chutnají. Nebo máme malinové listy jako součást lékárničky, když jsme těhotné, abychom se lépe připravily na porod. Ale už jste zkoušeli olej z malinových semen? Je to skvělý pomocník v péči o pleť i tělo. Potěší každého vyznavače kosmetického minimalismu i ty, kteří hledají nějakou zajímavou alternativu pro péči o pleť. Je totiž vhodný pro všechny typy pokožky.

Proč olej z malinových semínek?

Maliník obecný (Rubus Occidentalis) je malý keř, který dorůstá do výšky až 2m. Patří do čeledi růžovitých, kvete v květnu až červnu malými bílými květy se žlutým středem, ovoce se sklízí v červenci. Jeho domovem je celá Evropa a Asie. Roste v lesích, na mýtinách, v kultivované podobě je součástí zahrad. Plody Maliníku obecného byly používány jako léčebný prostředek již ve starém Římě. Dnes jsou známé jako jedna ze superpotravin, překypující aktivitou proti volným radikálům, jsou uváděny jako na antioxidanty nejbohatší ovoce. Antioxidanty jsou důležitými prvky, které pomáhají udržovat zdravý imunitní systém, výrazně se podílí na protirakovinné aktivitě, udržují zdravou pleť i vlasy. Zabraňují předčasnému stárnutí kůže, pomáhají dostávat z těla těžké kovy.

Malinový olej obsahuje vitamin C, vitamin E, vitamin B, mangan, železo, měď, kyselinu listovou, vitamin B, vlákninu, antikyaniny, kyselinu galovou, kvercetin, kyanidiu, katechin, pelargonidin, kaempferol, kyselinu salicylovou, ale také vysokou koncentraci kyseliny ellegové, která je známá jako silný antioxidant a karotenoidy beta-karoten, lutein a kryptoxantin. Karotenoidy jsou silné antioxidanty, které hrají zásadní roli ve zdraví naší pokožky. Zabraňují poškození UV zářením a stimulují obnovu buněk. Malinový olej je bohatý na mastné kyseliny omega 3 (31%) a omega 6 (52%). Tento vyvážený koktejl účinných látek je skvělým bojovníkem proti stárnutí. Celkově se v něm skrývá až 83% esenciálních mastných kyselin.

Silný antioxidant pro zdravou pleť

Olej z malinových semen je lisovaný za studena, uchovává si tak svoje specifické chemické vlastnosti. Je oranžově žluté barvy, má jemnou, příjemnou, ovocnou vůni. Je bohatý na vitamin E a A, který je obzvlášť důležité pro dobrý stav naší pokožky. Působí skvěle proti vráskám, zpomaluje známky stárnutí. Olej z malinových semen je známý také tím, že dokáže sjednocovat tón pleti. Je vhodný pro atopiky a lidi s kožními problémy jako je psoriáza nebo dermatitida. Snižuje otoky a eliminuje svědění, podílí se na regeneraci hydrolipidního filmu pokožky. U aknózní pleti zabraňuje rozvoji infekčních ložisek. Velmi efektivně hojí praskliny pokožky, dodává jí pocit hebkosti, činí ji poddajnou a elastickou, udržuje její vyváženou hydrataci. Podporuje regeneraci kožních buněk, poskytuje účinnou péči pro zralou anebo velmi suchou pokožku, zvyšuje produkci kolagenu a elastinu. Zmírňuje lupy a svědění hlavy, zlepšuje kvalitu vlasů, zabraňuje jejich vypadávání.

Malinový olej je velmi prospěšný také pro péči o nehty, pomáhá hojit pokožku spálenou sluncem. Může být cenným pomocníkem pro muže ke zklidnění pokožky po holení. V hotových kosmetických výrobcích bývá nejčastěji součástí opalovací kosmetiky, anti-agingových výrobků, šamponů a kondicionérů, sér proti padání vlasů, nehtových olejů, péče o problematickou a suchou pleť, balzámů na rty a rtěnek, masek nebo zvláčňujících tělových mlék. Olej z malinových se dobře snáší s éterickými oleji. Může být součástí aromaterapeutické péče o těhotné, protože má příjemnou vůni a lze jej použít i samostatně. V prvním trimestru dokáže kvalitně zastoupit éterické oleje. Nepředstavuje tak pro budoucí rodičku žádnou kontraindikaci ani zdravotní riziko. Lze jej efektivně používat také pro ošetření dětí po koupeli nebo jej přidat přímo do vody. Co se týče jeho trvanlivosti, zavřený vydrží rok, pokud jste jej již používali, je nutné obsah lahve spotřebovat do půl roku od jeho otevření. Olej z malinových semen by neměly používat osoby s alergií na bobuloviny.

Jak se vám článek líbil?