Tělové mléko, které určitě nechcete

4,3 5
7

Tělové mléko, které určitě nechcetezdroj: unsplash.com

Tělová mléka jsou pro nás nepostradatelnou každodenní složkou kosmetické péče. Pečují, vyživují, dodávají nám sametový pocit. Používáme je se záměrem mít hebkou, vláčnou pokožku. Tělové mléko posiluje do určité míry ženské sebevědomí, protože poskytuje širokou škálu možností výživy pleti a může mít také zpevňující a vyhlazující efekt. Co vše ale mohou výrobci skrýt do konvenčních tělových mlék?

Složení výrobku obecně

Vyznat se ve složení výrobků je taková malá věda, ale s trochou praxe a s pomocí naší encyklopedie se naučíte číst etikety jako profesionál. Při naší každodenní práci s různými druhy složení narážíme na stále nové informace, které se snažíme předávat dál. Velmi důležité je, abychom uměli číst i mezi řádky, protože kouzelná slůvka „bez parabenů, ftalátů“ a další zažité fráze nemusí nutně znamenat to, že je výrobek úplně čistý a zdravotně nezávadný. Co je stěžejní pro to, abychom se jak my, tak zákazník vyznal ve složení, je to, že musí přesně vědět několik věcí.

Na etiketách je složení psané v souladu s legislativou Evropské unie (nebo by být mělo), jde-li o produkt, který je vyráběný mimo prostor EU, musí splňovat legislativní požadavky evropského společenství. Látky jsou řazeny podle procentuálního zastoupení ve výrobku. První je vždy ta složka, která je v něm zastoupená nejvíce a pokračuje se sestupně až k nejméně koncentrované ingredienci. Takže pokud si např. vezmete pleťové mléko, nejčastěji je jako první složka uvedená voda. Co je potřeba brát v potaz při koupi výrobku, je to, zda má nějaký certifikát. Certifikáty se určitým způsobem liší a každý z nich řeší tak trochu něco jiného. Může se jednat o certifikáty, které nám zaručují to, že je produkt z bio nebo biodynamického zemědělství, že není testovaný na zvířatech, že je vegan (neobsahuje živočišné složky).

Jak vypadá klasické tělové mléko

Podívejte se s námi na složení klasického nejmenovaného tělového mléka a zjistěte v kostce, co si na sebe vůbec mažete. Vysvětlíme si také to, jak působí jednotlivé složky a proč jsou ve výrobku obsaženy. Nezaobíráme se čistě přírodními látkami jako je např. šťáva z Aloe Vera nebo rostlinné oleje, které jsou všeobecně považovány za bezpečné, nedráždivé a nemají schopnost negativně ovlivňovat lidské zdraví.

Složení: Water/Aqua/Eau, Propanediol, Isopropyl Palmitate, Sorbitan Palmitate, Dimethicone, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Glycerin, Stearic Acid, PEG-100 Stearate, Glyceryl Stearate, Cannabis Sativa Seed Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Retinyl Palmitate, Ascorbic Acid, Symphytum Officinale Leaf Extract, Althaea Officinalis Root Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Cetyl Alcohol, Phenoxyethanol, Fragrance/Parfum, Polysorbate 40, Nylon-12, Aminomethyl Propanol, Carbomer, Tocopheryl Acetate, Disodium EDTA, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Methylisothiazolinone, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Benzyl Salicylate, Amyl Cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Eugenol, Butylphenyl Methylpropional, Methyl 2-Octynoate.

Propanediol

Propanediol je rozpouštědlo, vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z glycerolu, které je známé tím, že může dráždit oči, kůži, dýchací systém. Běžně se kromě kosmetiky přidává do různých průmyslových výrobků, včetně kompozitů, lepidel, laminátů, nátěrových hmot, alifatických polyesterů a kopolyesterů. Je součástí nemrznoucí směsi. Rozdílná kvalita propanediolu může znamenat různá zdravotní rizika. Synteticky vyrobený propanediol má širší pole negativního působení na lidské zdraví, protože může být kontaminovaný jinými látkami při procesu výroby. Propanediol z kukuřičného škrobu vykazuje nižší rizikový faktor a je povolený v normách bio certifikačního orgánu ECO-cert.

Izopropyl Palmitate a Sorbitan Palmitate

Izopropyl Palmitate je zahušťovadlo odvozené z palmového oleje a funguje také jako emulgační činidlo, zlepšuje vzájemnou návaznost a mísitelnost látek, které by za normálního stavu nebyly schopné vytvořit směsi. Napomáhá lepšímu roztírání výrobku a není považován za látku primárně ohrožující lidské zdraví. Sorbitan Palmitate je odvozený od sorbitolu a palmového oleje a používá se jako emulgační činidlo.

Dimethicone

Dimethicone (také nazývaný polymethylsiloxan) je polymer na bázi křemíku používaný jako mazivo a kondicionér. Patří mezi silikony a jsou s ním spojována zvýšená zdravotní rizika, může být kontaminovaný z výroby jinými látkami a vykazuje toxicitu pro nereprodukční orgánové systémy.

Butyrospermum Parkii

Butyrospermum Parkii neboli bambucké máslo je surovina, která je běžnou součástí certifikované bio kosmetiky, ale pozor - v konvenčních pleťových řadách může být rafinované.

Glycerin

Glycerin, který se nazývá také glycerol, je přítomen ve všech přírodních olejích nebo tucích, ať už živočišných nebo rostlinných. Odvozuje se z nich hydrolýzou a cukernou fermentací. Působí jako zvlhčovadlo. Čistý 100% glycerin není užitečný pro zdraví pokožky a může ji vysušovat. Z tohoto důvodu se glycerin obecně vždy kombinuje s dalšími složkami, aby se zabránilo přílišné ztrátě vody z dermální vrstvy. Glycerin kombinovaný s dalšími změkčovadly nebo oleji je základním stavebním kamenem většiny produktů určených k uchování dobré hydratace pleti.

Kyselina stearová

Kyselina stearová je přirozeně se vyskytující mastná kyselina. Kyselina stearová je primárně odvozena z loje, ale může se získávat také z rostlinných olejů, není považována za nebezpečnou látku pro lidské zdraví.

PEG-100 Stearate

PEG-100 Stearate (polyethylenglykol) je vyroben z přírodních olejů (nejčastěji palmový nebo kokosový olej, případně jejich kombinace) v kombinaci s kyselinou stearovou. Může být také vyroben syntetickou polymerací z oxiranu (ethylenoxid) a mastných kyselin. Je primárně používán jako změkčovadlo, emulgátor a prostředek pro udržení dobré hydratace pleti. PEGy obecně se používají hlavně jako součást pleťové a tělové péče, obzvlášť ve výrobcích osobní hygieny a vlasové péče.

PEG-100 Stearate představuje střední až vysoké zdravotní riziko, je spojovaný se vznikem rakoviny, vývojovou a reprodukční toxicitou, dráždí pokožku a může být kontaminován výrobními nečistotami. Podle studie zveřejněné v Mezinárodním žurnálu toxikologie mohou PEGy obsahovat zbytky ethylenoxidu, o kterém je známo, že zvyšuje výskyt rakoviny dělohy a prsu a leukémie, rakoviny mozku a další známý karcinogen 1,4-dioxan.

Glyceryl stearate

Glyceryl stearate je esterifikační produkt glycerinu a kyseliny stearové. Glyceryl stearate je bílá nebo krémově zbarvená voskovitá pevná látka. Působí jako změkčovač pokožky, dodává jí jemný a hladký vzhled. Zpomaluje ztrátu vody, tvoří bariéru na kožním povrchu. Je považován za zdraví neškodnou látku a je autorizovaný v bio kosmetice.

Slunečnicový a konopný olej

Slunečnicový a konopný olej jsou prospěšné pro výživu pokožky, zpomalují projevy stárnutí, změkčují, vyživují.

Retinyl palmitate

Rytinyl palmitate je složkou složenou z kyseliny palmitové a retinolu (vitamin A). Při expozici UV záření se sloučeniny retinolu rozpadají a vytvářejí toxické volné radikály.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol je vonná a konzervační látka a je klasifikován jako dráždivý pro oči, kůži, dýchací cesty.

Parfum/fragrance

Parfum/fragrance je neurčitý termín, který se používá pro parfemaci bez rozdílu určení přírodního nebo syntetického původu. V certifikované bio kosmetice se používají jako parfemační činidla éterické oleje a rostlinné výtažky, v mainstreamu se pod tímto slovem skrývají syntetické produkty ropného průmyslu. Syntetické parfemace jsou často jmenovány jako endokrinní disruptory, jsou spojovány s neplodností, alergiemi a kontaktní dermatitidou.

Polysorbate 40

Polysorbate 40 je směs esterů kyseliny palmitové a anhydridů sorbitolu, povrchově aktivní látka, emulgační činidlo, rozpouštědlo, podporuje schopnost vytvořit směs mezi navzájem nemísitelnými kapalinami tím, že upravuje jejich mezifázové napětí. Je s ním spojována toxicita lidských orgánových systémů. Přidává se do vlasové péče, produktů osobní hygieny.

Nylon-12 a Aminomethylpropan

Nylon-12 je plastové vlákno syntetického polymeru polyamidu, funguje jako plnidlo, reguluje hydrataci pleti. Aminomethylpropan je regulátor pH, carbomer funguje jako stabilizátor. Jsou klasifikovány jako složky nevykazující velké riziko pro lidské zdraví, ale mohou být kontaminovány z výroby látkami, které zvyšují riziko jejich toxicity.

Disodium EDTA

Disodium EDTA (kyselina ethylendiamintetraoctová) je chelatační činidlo, které se používá k oddělení a snížení reaktivity iontů kovů, které mohou být přítomny ve výrobku. Používá se ve vodárenství, fotografii, papírenství. Funguje také jako emulgátor, přidává se do prostředků osobní hygieny i vlasové péče. Je považována za látku, která může nepříznivě ovlivnit lidské zdraví v důsledku její toxicity pro orgány, vykazuje genotoxicitu a je karcinogenní pro játra. Vyvolává silné alergie, dráždí oči a dýchací systém.

Methylisothiazolinone

Methylisothiazolinone je široce používaná konzervační látka spojovaná s alergickými reakcemi a kontaktní dermatitidou. Laboratorní studie na mozkových buňkách savců také naznačují, že methylisothiazolinone může být neurotoxický. Používání je omezeno v Kanadě a snížené v rámci Evropské Unie na konečné procentuální zastoupení 0,0015 % v celkovém obsahu produktu. Jeho doporučená koncentrace byla snížena v rámci silného rozvoje kontaktní dermatitidy na evropském kontinentu.

Hexyl Cinnamal

Hexyl Cinnamal je běžnou přísadou parfémů a jiných kosmetických výrobků. Může být přírodního nebo syntetického původu. V nízkých koncentracích je považován za bezpečný, v legislativě EU je ale uveden na seznamu alergenů skupiny B. Přidává se hlavně do parfémů, šamponů, kondicionérů a prostředků osobní hygieny.

Citronellol

Citronellol, který se může skrývat také pod víceobsažným pojmem fragrance (parfum), pochází buď z přírodních silic, nebo je vyrobený čistě synteticky. Přirozeně se vyskytuje v esenciálních olejích, jako jsou geránium, muškátový ořech, šalvěj, santalové dřevo, citronela. Syntetický i přírodní citronellol může způsobit u citlivých jedinců alergickou reakci.

Benzyl Salicylate

Benzyl Salicylate je benzylester kyseliny salicylové, chemická sloučenina nejčastěji používaná v kosmetice. Téměř bezbarvá kapalina s jemným květinovým zápachem. Používá se jako parfemační složka. Může mít chemický nebo syntetický původ. Je explicitně zmíněn jako alergen v materiálu o vonných látkách Mezinárodní asociace parfemářů.

Amyl Cinnamal

Amyl Cinnamal je přírodní nebo synteticky vyrobená vonná složka, která je spojovaná s alergiemi a kontaktní dermatitidou. Má procentuální omezení, co se týče použité koncentrace. Přidává se jako vonný komponent do produktů osobní hygieny, vlasové péče a vůní.

Hydroxyisohexyl 3-Cyklohexenkarboxaldehyd

Hydroxyisohexyl 3-Cyklohexenkarboxaldehyd je vonný komponent, který snadno proniká pokožkou. Používá se do deodorantů a pleťové, tělové i vlasové kosmetiky. Je to kožní senzibilátor, způsobuje kontaktní dermatitidu a silné alergické reakce.

Eugenol

Eugenol je přirozeně se vyskytující aromatická molekula, získávaná hlavně z éterického oleje hřebíčku. Může být vyroben i synteticky. V nepřírodní formě může způsobovat kontaktní dermatitidu. Přírodní i syntetická varianta pak jsou spojovány s možnými alergickými reakcemi. V rámci bezpečného používání je jeho koncentrace ve výrobku snížená na 0,001 % v neoplachových výrobcích a 0,1 % ve výrobcích oplachových.

Butylphenyl Methylpropional

Butylphenyl Methylpropional je syntetická vonná přísada se silnou květinovou vůní používanou v mnoha typech kosmetických přípravků. Jeho použití v kosmetice je omezeno kvůli obavám z podráždění a alergických reakcí. Nesmí být použitý v koncentracích více než 0,001 % v bezoplachových přípravcích jako jsou parfémy, deodoranty nebo tělová péče, v oplachových přípravcích jako šampony nebo sprchové gely je povolený do konečného procentuálního zastoupení 0,01 %.