zdroj: BIOOO.CZ
Oves je jedna z mých nejoblíbenějších potravin. Bez každodenní porce ovesné kaše bych se prostě neobešla, a kromě toho ji občas používám i na výrobu výživné pleťové masky. Výrobcům přírodní kosmetiky samozřejmě neunikne žádná surovina, která je prospěšná pro naše zdraví, a s chutí ji hned využijí pro výrobu přípravků na tělo, obličej či vlasy. Důkazem je ovesný regenerační šampon pro suché a poškozené vlasy od Weledy.
Není to tak dlouho, co tato značka přišla s novou řadou vlasové kosmetiky: s pšeničným šamponem proti lupům, šamponem s prosem pro normální vlasy a ovesným šamponem, kondicionérem a kúrou pro suché a poškozené vlasy. Ovesný šampon obsahuje velice šetrná pěnidla, která nepřesouší vlasovou pokožku a jemně odstraňují nečistoty. Hlavní účinnou složkou je výtažek z ovsa setého, který obsahuje velké množství vitaminů B a minerálů, vlasy hydratuje, vyživuje do hloubky a také je zpevňuje. V šamponu najdeme i velké množství jojobového oleje, který důkladně uhladí rozlétané vlasy a posiluje jejich pružnost a lesk. Výtažek z listů šalvěje dodává šamponu svěžest a příjemně odlehčí jeho poměrně výživné a hutné složení, a vlasy tak nejsou příliš zatížené.
A teď k vlastnostem šamponu: má moc příjemnou a lehkou vůni a pro vytvoření bohaté pěny ho stačí poměrně málo. Pěna je hebká a jemná, vlasy vůbec nevysouší, naopak cítíte, jak o ně pečuje. Vlasy jsou po uschnutí opravdu uhlazené a krásně lesklé a po dlouhodobém používání vypadají mnohem zdravěji.
Rozhodně bych měla upozornit, že tento šampon není pro každého. Pokud máte mastnější vlasy, ale přesto se vám přesušují a třepí se vám konečky, použijte spíše vlasovou kúru či kondicionér z této řady (jen na spodní polovinu vlasů). Mastné vlasy totiž šampon pořádně neumyje, obsažené oleje je mohou ještě více zatížit a pocit mastnoty nepoleví. Jestliže váš ale trápí hodně suché, rozlétané vlasy, které potřebují extra výživu, nebo každý den používáte fén, žehličku či kulmu, rozhodně neváhejte a vyzkoušejte ho. Uvidíte, že oves se dá využít i jinde než ve vaší kuchyni.