zdroj: biooo.cz
Pro ty z vás, kteří dvakrát neholdují pečení, raději koukají po raw dobrotách nebo prostě jen nestíhají, mám dneska dokonale jednoduchý recept na vánoční nepečení. Co si budeme vykládat, ať brzdíme ten předvánoční shon, jak chceme, tak je stejně všude kolem nás. A abychom všechno zvládli zařídit do Štědrého dne, potřebujeme spoustu energie. Tak si dneska “upečeme” něco velmi energeticky bohatého. A když se stane, že všechny košíčky zmizí během chvilky (pozor, je to velmi pravděpodobné!), tak si prostě uděláme zase další várku - tak jednoduchý ten recept je. Stačí jenom pár ingrediencí a kouzlo je na světě, přesto variabilní, podle vašich chutí a preferencí. A efekt uděláme i pro oko a pro návštěvy.
Čokoládové košíčky
ze 100 g čokolády uděláme cca 12 ks košíčků
Ingredience
- papírové košíčky
- 100 g kvalitní čokolády*
- 1 lžíce kokosového oleje
- skořice
- nasekané mandle či ořechy dle vašich preferencí
- nakrájené datle na kousíčky
- nakrájený kandovaný zázvor
- chilli
- chia semínka
- ….a cokoliv vás ještě napadne
*Apeluji na to, aby čokoláda byla kvalitní, bez palmového oleje, s obsahem kakaového másla a obsah samotné kakaové sušiny minimálně 50%
Postup
1) Čokoládu nalámeme na kousky do misky ponořené ve vodní lázni, zahřejeme a čokoládu roztopíme. Až bude krásně krémová, přidáme kokosový olej, který nádherně zavoní, a nasypeme půl lžičku skořice. Toto je čokoládový základ, který budeme obměňovat pomocí dalších ingrediencí.
2) Až čokoláda malinko vychladne, tak ji malou lžičkou naplníme do košíčků. A dochutíme. Já jsem sáhla po jemných mandlích, pokud nemáte alergii na ořechy, zkuste taky vlašské, pekanové nebo kešu.
3) Jakékoliv sušené ovoce je taky výborné, já jsem zvolila datle, ty nějak k Vánocům patří a taky se z nich dají dělat prima raw věci. Nemůže chybět zahřívací a protibacilový zázvor - s čokoládou ideální kombinace. A jestli máte rádi pikantní dobroty, nevynechejte chilli a hezky jím čokoládu v košíčku posypejte. Bude to čertovsky dobré. A poctivého nepálí ani chilli. Je-li chuť na něco superzdravého, nasypejme na čokoládu výživná chia semínka. A domácí čokoláda je jako kouzlem hotová.
Léčivé kakao
V kakau a kakaovém másle se skrývá nejen energie a chuť, ale taky vitaminy a minerály jako hořčík a zinek. Kakao také obsahuje větší množství zdraví prospěšných flavonoidů, které mají antioxidační účinky a chrání tělo před volnými radikály. Už přece Mayové a Aztékové využívali kakao jako léčivý prostředek. A jako s každým léčivým prostředkem je třeba užívat všeho s mírou.
Naše košíčky jsou ale ideální velikost pro mírné a zdravé předvánoční mlsaní. Určitě zdravější než všechny ty “umělé” atraktivní figurky ve staniolu s malým obsahem kakaa a vysokým obsahem palmového tuku.
PS: Ze stejných ingrediencí plus něco málo navíc příště vykouzlíme další jednoduché alternativy nepečeného cukroví.
Tak hodně energie do předvánočního času!