Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Máte rádi ořechová másla? Pojďme si je společně vyrobit v pohodlí domova!

zdroj: Shutterstock

Nejspíš tento trend dorazil i k Vám - ořechová másla. Asi všichni tedy známe klasické burákové máslo, které si spousta lidí, a především dětí, maže v kombinaci s džemem na chleba. Nicméně v posledních letech se stalo trendem dělat taková másla i ze spousty jiných ořechů a přidávat je do různých kaší, smoothie, šejků a dalších dobrot. Proto jsme se rozhodli, že se dnes společně podíváme na to, jak si některá z těch opravdu oblíbených vyrobit jednoduše doma.

Klasické arašídové

Arašídové máslo je bohaté na bílkoviny a vlákninu, které pomáhají udržovat pocit sytosti a podporují regeneraci svalů. Arašídy obsahují také zdravé tuky, zejména mono- a polynenasycené tuky, které podporují zdraví srdce tím, že pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu. Kromě toho jsou zdrojem vitaminu E a vitamínů skupiny B, jež přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem a podporují správné fungování metabolismu.

Co budeme potřebovat:

  • 400 g nesolených pražených arašídů
  • 1-2 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelné)
  • špetku soli (volitelné)

Jak na to:

Proces výroby ořechového másla je úplně jednoduchý. Dáme si tedy arašídy do mixéru nebo kuchyňského robota a začneme mixovat na vysokou rychlost. To nám bude trvat 5–10 minut. Nejprve se totiž arašídy rozdělí na drobné kousky, a až po chvíli se začne tvořit krémová konzistence. V momentě, kdy máme krémovou konzistenci másla, tak můžeme přidat med nebo javorový sirup, případně špetku soli pro zvýraznění chuti. Po přidání těchto ingrediencí pokračujeme v mixování, dokud nebude vše hezky promíchané a jemné. Máslo následně přendáme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici.

Mandlové máslo

Mandlové máslo obsahuje vysoké množství vitaminu E, který funguje jako silný antioxidant, podporuje zdraví pokožky a posiluje imunitní systém. Mandle jsou také bohaté na hořčík, což je minerál klíčový pro regulaci krevního tlaku a podporu zdraví kostí. Díky obsahu mono-nenasycených tuků může mandlové máslo také pomáhat snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi a tím přispívat k celkovému zdraví srdce.

Co budeme potřebovat:

  • 400 g nesolených mandlí
  • 1 lžíce kokosového oleje (volitelné)
  • 1-2 lžíce medu nebo agávového sirupu (volitelné)
  • špetku soli (volitelné)

Jak na to:

Postup u mandlového másla bude vcelku podobný tomu arašídovému. Zde ale mandle nejprve opražíme na plechu v troubě předehřáté na 180°C po dobu 10-15 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Necháme je vychladnout a poté nasypeme do mixéru, případně pokud máme mandle ve slupce tak nejprve oloupeme. Mixujeme na vysokou rychlost, opět cca 10-15 minut. Pokud potřebujete, přidejte trochu kokosového oleje pro krémovější konzistenci. A volitelně můžete opět přidat sladidlo a sůl. Hotový produkt skladujeme v uzavíratelné sklenici a v chladu.

Lískovo-oříškové máslo aneb adept na zdravější nutellu

Lískovo-oříškové máslo obsahuje zdravé mono-nenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Lískové ořechy jsou také bohaté na vitamin E, který chrání buňky před oxidativním stresem, a vitamíny skupiny B, jež podporují správné fungování nervového systému. Navíc obsahují důležité minerály jako hořčík, měď a mangan, které přispívají ke zdraví kostí a pomáhají správnému fungování metabolických procesů v těle. Navíc pokud do lísko-oříškového másla v průběhu výroby přidáte kakao, vyjde Vám skvělá zdravá nutella, která se jako "lísko-oříšková" může oprávněně označovat.

Co budeme potřebovat:

  • 400 g nesolených lískových ořechů
  • 1-2 lžíce kakaového prášku (pro nutella variantu)
  • 1-2 lžíce medu nebo javorového sirupu (volitelné)
  • špetku soli (volitelné)

Jak na to:

Stejně jako u předchozího másla, i zde začneme opražením ořechů v troubě, opět na 180°C na nějakých 10-15 minut, anebo zkrátka dokud se neoddělí slupky. Poté necháme oříšky vychladnout a odstraníme slupky. Vsypeme do výkonného mixéru a začněte mixovat na vysokou rychlost po dobu 5–10 minut. No a pokud chceme čokoládovou "nutella" variantu, přidáme kakao a sladidlo, případně špetku soli pro zvýraznění chuti, a mixujeme dál, dokud nedosáhneme požadované krémové konzistence. Výsledný produkt opět přendáme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v ledničce. Dobrou chuť!