Esenciální olej růže (keltská, damašská, stolistá)

5,0 5
4

Esenciální olej růže (keltská, damašská, stolistá)zdroj: pexels.com

Růže je jednou z nejuctívanějších, ne-li přímo nejuctívanější květinou. Je nazývána jako královna květin anebo dar andělů. Díky ní bylo napsáno mnoho poezie a písní a zamilovaní sázejí na to, že otevírá srdce druhého člověka. Říká se totiž, že dokáže obměkčit i to nejtvrdší srdce. Růže je uctívána více než 5000 let, ale mnozí by byli schopni odpřísáhnout, že tomu je tak snad od samotného stvoření světa. Bez růže se neobejde mytologie, lidové léčitelství, aromaterapie ani kosmetický průmysl.

Přejít na sekci článku:

Obecné informace o růži

Obecné informace o růžizdroj: unsplash.com

Éterický olej z růží je jednou z nejdražších esencí vůbec, ačkoli je přes 10000 různých druhů růže, esence se získává pouze ze tří typů. Jsou to růže keltská, růže damašská a růže stolistá. Pro jeho produkci se pěstují miliony růží, neboť k získání 28 g esence je potřeba 57 kilo okvětních lístků, proto je také olej tak drahý. Bohužel se právě díky ceně často falšuje gerániem, je tedy důležité mít doma co nejlepší a nejkvalitnější růžový olej od spolehlivého dodavatele.

Růže damašská se pěstuje v Turecku, Indii, Pákistánu, Rusku, Číně, Bulharsku a Íránu. Růži stolistou najdeme na plantážích ve Francii, Egyptě a Maroku. Růže keltská neboli růže galská pochází ze střední a jižní Evropy a západní části Asie. Tato růže se považuje za úplně nejstarší ze všech druhů růží a dnes je na seznamu ohrožených rostlin. Esenciální olej se získává parovodní destilací nebo enfleuráží. Éterický olej, který pochází z parovodní destilace, neobsahuje na rozdíl od toho, který prošel druhou formou zpracování, zbytky chemických rozpouštědel. Růžový olej, který pochází z enfleuráže se používá čistě pro parfemářský průmysl, není vhodný jak k vnitřnímu užití, tak ani v aromaterapii.

Květy růže se objevují na začátku léta, pečlivě se ručně sesbírají, musí se na ně chodit brzy ráno. Destilují se velmi rychle po sběru, aby se z nich nevypařily vonné složky a olej byl co nejkvalitnější. Při destilaci vzniká odpadní látka - růžová voda, která se následně používá v kosmetickém průmyslu k ošetření pleti nebo v cukrářství jako ochucovadlo. Obzvláště Řekové, Bulhaři a orientální národy umí s růžovou vodou v potravinářství zacházet naprosto dokonale. Růže damašská je nejsilnější druh z vonných růží. Původní červená růže obsahuje citronellol, citral, karvon, citronellylacetát, eugenol, ethanol, farnesol, stearpoten, methyl eugenol, nerol, nonanol, nonanal, fenyl acetaldehyd, fenylmethyl acetát a fenyl geraniol.