Éterický olej černý pepř

3,3 5
3

Éterický olej černý pepřzdroj: pixabay.com

Černý pepř je nazýván králem koření. Bylinkáři po celém světě využívají jeho léčebných vlastností při nevolnostech, bolestech, potížích zažívacího a dýchacího traktu. Je to jeden ze silných zahřívačů, bývá součástí nápojů lásky, protože působí jako afrodiziakum. V historii býval kvůli špatné dostupnosti nejdražším kořením na trhu a vedly se kvůli němu vojenské výpady.

Přejít na sekci článku:

Co je černý pepř

Co je černý pepřzdroj: wikipedia.org

Černý pepř jako koření je populární po celém světě. V ajurvédě má název Marich, což v sanskrtu znamená slunce, existují pro něho také pojmenování Vellaja nebo Kali. Pochází z jižní části Indie, je jedním z nejstarších druhů koření, které kdy bylo používáno. Éterický olej se lisuje ze sušených kuliček Pepřovníku černého, jehož botanický název je Piper nigrum. Hlavními složkami éterického oleje černý pepř jsou silice limonen, pinen, myrcen, fellandren, beta-karyofylen, bisabolen, sabinen, linalol, pinocarveol, alfa termineol, kamfen, alfa terpenen., sabinen, a-thujon, piperiton, pinocarveol, cymen, b-bisabolen, a-fellandren, b-farnesen, a-terpinen a linalool. Černý pepř se používá nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství a aromaterapii. Je bohatý na minerály a vitaminy - například vápník, mangan, železo, vitamin K, beta karoten, fosfor, draslík, selen, draslík, zinek, hořčík a antioxidanty včetně vitaminu C a A.

Černý pepř v historii

V dávné minulosti byl černý pepř považován za posvátný a byl dokonce používán jako forma měny, směňovali jej za zlato. To z něho dělalo jeden nejvíce ceněných obchodních artiklů, byl vyvážený z Indie do celého světa. Když byl Řím vypleněný Vizigóty, požadovali za pepř výkupné 3000 liber. O dva roky později se pro něj vrátili a od té doby vybírali od Římanů roční desátek ve stejné výši. V 5. století se přidával do mastí nebo obkladů pro léčbu očních problémů. Indičtí svatí používali pepř, aby získali vytrvalost a energii, obzvláště během půstu a cestování. Jako lék sloužil při infekcích krku a kašli. V evropské kuchyni si našel pepř své místo hlavně jako konzervační prostředek.

Míchání éterického oleje černý pepř do směsí

Jelikož jde o svěží, energickou, pikantně dřevitou vůni, dobře se používá do směsí s dalším kořením (zázvor, skořice, kardamom, hřebíček), dále pak s kadidlem, majoránkou, vavřínem, gerániem (pelargónie), růží, citrusy, šalvějí, fenyklem, jasmínem, jalovcem, levandulí, ylang-ylangem, santalem a neroli.

Éterický olej černý pepř je obecně netoxický a nedráždivý, pokud se dodrží bezpečnostní podmínky. Je to zahřívač, musí se s ním zacházet opatrně a vždy jej ředit v nosném oleji. Neužívat vnitřně. Může podráždit citlivou pokožku. Příliš velké koncentrace mohou poškodit ledviny.