Éterický olej Vavřín

5,0 5
3

éterický olej vavřínzdroj: unsplash.com

Kdo by neznal vavřín. Pochází ze Středomoří, ale najdeme jej po celém světě. Nejznámější je druh s botanickým názvem Laurus nobilis, v ajurvédě se používá druh Tejpatta (indický bobkový list), známý také pod názvem Cinnamomum Tamala. Éterický olej z vavřínu se získává pomocí parovodní destilace. Esenciální olej vavřín lze použít jako účinný prostředek proti nezvaným hostům ve vaší domácnosti, švábům, molům, rybenkám nebo i myším.

Vavřín je oblíbeným hlavně v kuchyni, ale má také skvělé léčivé vlastnosti. V lidovém léčitelství různých kultur je používán jako afrodiziakum, proti bolestem, na infekce, proti horečce, pro zlepšení trávicích funkcí. Největší oblibě se těšil v Řecku, Římě a Indii.

Éterický olej vavřín v kosmetice

Padají vám vlasy a nevíte si rady? Vavřín je výborným pomocníkem, který pomůže revitalizaci vlasové pokožky a zamezí nepříjemnému vypadávání vaší hřívy. Ať už se jedná o následek stresu, hormonálních výkyvů nebo změn počasí. Díky vavřínovému esenciálnímu oleji zatočíte i s lupy. Pokud si uděláte teplý olejový zábal, který se využívá v ajurvédě, uvidíte, že budete příjemně překvapeni. Stačí mírně zahřát směs ze 60 ml jojobového oleje, 4 kapek vavřínu, 3 kapek levandule, 3 kapek citrónu, 3 kapek rozmarýnu, 3 kapek růžového dřeva a lžíce sezamového oleje. Mírně teplý olej se nanese na vlasy, které se zabalí do ručníku a nechá se působit 15 minut až půl hodiny. To zamezí nejen vypadávání vlasů, ale také vysoušení vlasové pokožky anebo nadměrné produkci mazu. Vavřín stahuje póry a prokrvuje pokožku, takže stimuluje růst nových vlasů. Rychle hojí rány a kožní infekce, je bohatý na vitamíny A a C, které zajišťují dobrý stav pokožky. Působí protiplísňově, je účinný i proti bakteriím a kvasinkám. Proto se používá hlavně v kosmetice, určené pro problematickou pokožku. Své stálé místo má také v parfemářství, kde bývá součástí parfémů pro muže, toaletních vod nebo vod po holení.

Éterický olej vavřín pro posílení psychiky

Éterický olej vavřín se používá jako léčebný prostředek při úzkostech, stresu, nespavosti, pro tyto účely se míchá se santalovým dřevem a působí jako sedativum. Zlepšuje psychickou pohodu, dokáže pomoct při pocitu selhání, když si dostatečně nevěříme a vzbuzuje zdravé sebevědomí. Pozvedá mysl, ve směsi s rozmarýnem napomáhá lepší koncentraci a zlepšení paměti, umí ukázat zdroje nové inspirace. Prohlubuje intuitivné schopnosti. Osvědčil se i při epilepsii a hysterii.

Zdravotní účinky vavřínového oleje

Éterický olej vavřín napomáhá lepší činnosti hormonálního systému. Stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí, vaječníky, činnost hypofýzy, nadledvinek a slinivky. Působí velmi dobře při vynechané nebo zpožděné menstruaci a zajišťuje její pravidelnost. Snižuje bolestivost, kterou mohou ženy pociťovat při periodě a má pozitivní vliv na premenstruační syndrom. Pomáhá také při zánětech močového měchýře. Zmírňuje revmatické a artritické bolesti, působí jako analgetikum, má protizánětlivé účinky a je antioxidační. Prohřívá postižené části těla, odstraňuje toxiny, má vliv na hubnutí, protože působí diureticky, čím se výrazně podílí na snižování otoků. Zlepšuje vyplavování volných radikálů a kyseliny močové z organismu, čímž napomáhá zlepšovat detoxikaci těla.

Éterický olej vavřín je vhodný i při podvrtnutí kotníku, kdy se nanese po smíchání s nosným olejem na postižené místo. Pomůže i při infekcích v dutině ústní nebo nadýmání. Uvolňuje dýchací cesty v důsledku zahlenění, používá se ve směsi s rozmarýnem a nosným olejem, zlepšuje vykašlávání. Dávkuje se v množství 2 kapky vavřínu a 1 kapka rozmarýnu do polévkové lžíce nosného oleje. Směs se vmasíruje do zad a hrudníku. Funguje velmi dobře při zácpě, kdy se přidá do nosného oleje a promasíruje se jím břicho. Napomáhá lepší činnosti žaludku, uvolňování žaludečních šťáv a žluči. A vyrovnává poměr mezi kyselinami a zásadami v těle. Chrání před vznikem žaludečních vředů.

Jak se vám článek líbil?