Přejít na sekci článku:
Rozinkové placičky
zdroj: biooo.cz
250 g másla
120 g cukru
2 žloutky
100 g rozinek
375 g hladké mouky
Máslo nechte změknout a utřete ho s cukrem. Cukr je nejlepší použít hnědý, třtinový nebo s melasou, dodá totiž rozinkovému cukroví takovou lehce exotickou příchuť. Já použila půl na půl kokosový a dark muscovado. Přidejte žloutky a rozinky. Rozinky můžete nechat v celku jako já, ale počítejte s tím, že vám pak v troubě cukroví popraská. Nebo můžete rozinky nasekat na malé kousky. Vše zpracujte do kompaktní hmoty, můžete přidat třeba i semínka nebo nasekané oříšky. Teprve poté přidejte mouku a na vále zpracujte v hladké těsto.
Pak už jen klasicky vykrajujte do tvarů a po upečení slepujte, skvěle se nám doma osvědčila například šípková marmeláda. Nebo nemusíte těsto ani vykrajovat a slepovat marmeládou. Udělejte v ruce malé kuličky, po upečení posypejte cukrem a konzumujte jako rozinkové sušenky. Díky rozinkám a výrazné chuti cukru budou skvělé i bez marmelády.