Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Vánoční perník

Vánoční perník Upečte si litý perník.
Hana Bartušková
5,0 5
1

Vánoční perník zdroj: biooo.cz

Vánoční perníčky jsou tradiční. A chutnají skvěle. Ale je s tím tolik práce. Už samotné těsto většinou není z nejjednodušších a pro jeho vypracování rozhodně využijete bicepsy i tricepsy. Pak se to vykrajuje, zdobí, tvořivě upravuje. A nakonec se to stejně nedá jíst, protože medové perníčky jsou po upečení jako kámen. A tak dva týdny čekáte a dost často to ani do Vánoc změknout nestihne, takže se vlastně nedočkáte. No není na to lepší jít od lesa? A upečte si raději litý perník. Klidně den před Vánocemi nebo jen tak na chuť už teď během adventu. Chutná totiž skvěle.

Přejít na sekci článku:

Litý perník

Litý perník zdroj: biooo.cz

Na perník, jak od Pardubic, budete potřebovat:

200 g hladké mouky

200 g špaldové mouky

1 prášek do pečiva

2 lžíce perníkového koření

špetka soli

2 lžíce kakaa

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička stévie

1 vanilkový cukr

2 vejce

200 ml mléka

100 ml rostlinného oleje

4 lžíce švestkových povidel

Smíchejte mouky a prášek do pečiva, koření, sůl kakao, cukr, stévii a vanilkový cukr. Ve druhé misce smíchejte povidla s mlékem a rozšlehejte, přidejte vajíčka, olej a postupně rozmíchejte do hladka. Poté jen spojte sypkou a tekutou část, mělo by se vytvořit celkem hutné těsto. Rozprostřete po pekáčku a dejte péct na 160 °C asi na půl hodiny.