zdroj: biooo.cz
Vánoční perníčky jsou tradiční. A chutnají skvěle. Ale je s tím tolik práce. Už samotné těsto většinou není z nejjednodušších a pro jeho vypracování rozhodně využijete bicepsy i tricepsy. Pak se to vykrajuje, zdobí, tvořivě upravuje. A nakonec se to stejně nedá jíst, protože medové perníčky jsou po upečení jako kámen. A tak dva týdny čekáte a dost často to ani do Vánoc změknout nestihne, takže se vlastně nedočkáte. No není na to lepší jít od lesa? A upečte si raději litý perník. Klidně den před Vánocemi nebo jen tak na chuť už teď během adventu. Chutná totiž skvěle.
Přejít na sekci článku:
Litý perník
zdroj: biooo.cz
Na perník, jak od Pardubic, budete potřebovat:
200 g hladké mouky
200 g špaldové mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce perníkového koření
špetka soli
2 lžíce kakaa
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička stévie
1 vanilkový cukr
2 vejce
200 ml mléka
100 ml rostlinného oleje
4 lžíce švestkových povidel
Smíchejte mouky a prášek do pečiva, koření, sůl kakao, cukr, stévii a vanilkový cukr. Ve druhé misce smíchejte povidla s mlékem a rozšlehejte, přidejte vajíčka, olej a postupně rozmíchejte do hladka. Poté jen spojte sypkou a tekutou část, mělo by se vytvořit celkem hutné těsto. Rozprostřete po pekáčku a dejte péct na 160 °C asi na půl hodiny.