Přejít na sekci článku:
Poleva na perník
zdroj: biooo.cz
Zatímco válené perníčky zdobíme bílkovo-cukrovou polevou, tak na ten litý se nejvíc hodí čokoláda nebo karamel. Vychladlý perník potřete nejdříve marmeládou. Skvěle se na to hodí nějaká výraznější, jako je rybízová nebo malinová. Ale velmi dobře poslouží i povidla. Na tenkou vrstvu marmelády pak patří ještě obyčejná čokoládová poleva:
2 lžičky másla
trošku mléka nebo smetany
Máte raději víc cukru a karamelovou polevu? Udělejte si domácí karamel. Nejlépe z hnědého třtinového cukru. Asi hrníček cukru dejte do nepřilnavého hrnce a přidejte zhruba 4 lžíce vody. Přiveďte k varu a počkejte, až cukr zhnědne a začne na lžičce mírně táhnout. Pak přidejte dvě lžíce másla a zhruba 50 ml smetany. Dobře smíchejte a hned polevu naneste na perník.