zdroj: pxhere.com
Arónie černá, černý jeřáb nebo také černá jeřabina bývá považována za žen-šen Střední Evropy. Plody tohoto ovoce i vylisovaná šťáva se často doporučují při vysokém krevním tlaku, zánětech žaludku, ale také pro snížení cholesterolu či cukru v krvi, nebo pomáhá lidem, kteří onemocněli aterosklerózou. Arónie má tu moc oddalovat příznaky stárnutí.
Černá jeřabina
Černá jeřabina zlepšuje krevní oběh, napomáhá zpevnění kapilár, posiluje imunitní systém a pomáhá při chudokrevnosti. Dokonce bylo zjištěno, že plody i šťáva z arónie dokáží snížit emocionální výkyvy, protože se podílejí na vyrovnávání průběhu vzruchu a útlumu v našem mozku. Takže pokud jste dosud měli tendenci tento strom s tmavým ovocem považovat jen za okrasný, velice jste se mýlili. Šťávu z arónie, ještě případně s černým rybízem můžete pít sami a podávat i svým dětem. Stačí ji naředit v poměru 1:1 s čistou pramenitou vodou a užívat si její charakteristickou, výraznou, i když trochu trpkou chuť. I s tím se však dá něco udělat. Velice záhy zjistíte, že kudy teče, tudy léčí.
Představte si, že v dřívějších dobách arónii spolu se solí využívali domorodí obyvatelé Severní Ameriky k úpravě potravin. Snažili se tak zajistit prodloužení doby jejich trvanlivosti. Věděli jste, že byl černý jeřáb ctěn v lidovém léčitelství již v dávných dobách? Třeba naši keltší předkové ho považovali za posvátný a ochranný strom...
Z bobulí jeřábu černého se dají vyrábět domácí marmelády a vína. Arónie je též častou součástí bezpočtu potravinářských barviv, která se přidávají do nápojů či jogurtů. Kromě již zmiňované šťávy v případě zájmu dostanete i doplňky stravy s obsahem arónie. Při troše námahy se dá sehnat speciální litevské víno, které se získává z čerstvých plodů a třeba v sousedním Polsku je k dispozici bylinná čajová směs s obsahem sušených plodů arónie. V Kanadě a USA se produkuje čistá šťáva z černé jeřabiny, která je velice oblíbena pro své antioxidační účinky. Dá se přidávat do nápojů i jídel. U nás už aronii v různých provedeních dostanete také.
Jak arónie černá vypadá a jaké obsahuje látky?
Černé arónii se říká též temnoplodec černý, černý jeřáb, černá jeřabina, černá perla nebo také žen-šen Střední Evropy a v angličtině zní její název Chokeberry. Arónie černá, latinsky Aronia melanocarpa je opadavý keř nebo strom, vysoký asi 2 metry z čeledi růžovitých, Rosaceae se střídavými, jednoduchými listy s vroubkovaný okraji. Její malé, bílé květy mají 5 okvětních a 5 kališních lístků složených v chocholíku. Arónie se pěstuje a je ceněna především pro své plody, rostoucí na konci větví, což jsou malé, tmavě fialové až černé malvice se svíravou, tříslovinnou chutí.
Stromy jeřábu černého pocházejí pravděpodobně z východních zalesněných oblastí Severní Ameriky. Nejčastěji rostou na vlhčích místech. Odtud se rozšířily i do dalších částí světa díky ptákům, kteří plody arónie pojídají. Tam pak volně zplaněly. V současné době se objevují v mírném pásu v Severní Americe, Evropě i Asii. V Evropě se stala černá jeřabina známější až někdy na přelomu 17. a 18. století, ovšem to ještě její plody nezaznamenaly takový boom ve využívání, jako je tomu dnes. Cílenému pěstování i kultivaci arónie se začal věnovat až v roce 1910 známý ruský biolog a šlechtitel Ivan V. Mičurin.
Plody jeřábu černého mají vysoký obsah vitaminu C, třísloviny a celou řadu antioxidačních látek, ke kterým patří flavonoidy, např. cyanidin, quercetin, epikatechin, delphinidin, petunidin, malvidin, hesperidin, eriodictyol apod. Temně fialová až černá barva plodů je způsobena obsahem nesmírného množství polyfenolů, zejména anthokyanů a proanthokyanů. Tyto specifické, tmavomodré až černé pigmenty se vytvářejí hlavně jako ochrana listů a plodů proti působení slunečního záření. Polyfenoly tak plní významnou antioxidační funkci, která zabraňuje vzniku nebezpečných volných radikálů. V arónii jsou též přítomny sacharidy, vitaminy B1, B2, B6, B9, E, K, P neboli rutin, beta-karoten, minerály a stopové prvky, např. železo, draslík, hořčík, vápník, zinek, měď, mangan, fluor, jód, aminokyseliny, organické kyseliny, např. kyselina jablečná, citronová a spousta dalších zdraví prospěšných látek.
K čemu arónie slouží?
V anglosaských zemích se plody jeřabiny černé využívají hlavně k výrobě džusů, vína, kompotů nebo džemů. Také se z nich připravují odvary nebo se rozvařují a přidávají třeba jako náplň do koláčů. Díky velkému množství obsažených anthokyanů se arónie uplatňuje též jako přírodní barvivo.
Na základě různých odborných studií bylo zjištěno, že arónie černá slouží jako vhodný prostředek na podporu léčby u lidí, kteří se nacházejí v 1. stádiu karcinomu tlustého střeva a konečníku či onemocněli některou z kardiovaskulárních chorob, např. infarktem. Arónie rovněž eliminuje neblahý dopad chemoterapie a ozařování. Obsahové látky v temnoplodci též pomáhají při žaludečních chorobách, zejména vředech a vykazují nejen antioxidační, ale i protizánětlivý efekt. Dobře tak působí proti očním zánětům, šedému zákalu, napomáhají regeneraci jaterní tkáně a podílí se na snižování "špatného" LDL cholesterolu a harmonizaci krevního tlaku.
Arónie je rovněž přínosná při ledvinových onemocněních, cukrovce, chronických zánětech, revmatu a dokonce může při pravidelném užívání zabránit poškození buněk a DNA. Celkově se podílí na zpomalování procesu stárnutí. Jako další ze známých superpotravin je vynikajícím preventivním prostředkem před vznikem zubního kazu, ale též nádorů, především rakoviny zažívacích orgánů. Černá jeřabina harmonizuje činnost štítné žlázy, napomáhá lepšímu fungování metabolismu a je velkým přínosem i pro diabetiky. V tomto případě, samozřejmě bez cukru, medu či fruktózy.
Ke kontraindikacím patří zvýšená srážlivost krve, nadměrná žaludeční kyselost či častá zácpa. Pokud máte problémy se štítnou žlázou, měli byste pravidelnou konzumaci jakéhokoli produktu s obsahem arónie raději probrat s vaším ošetřujícím lékařem. Jestliže už na ni totiž berete nějaké léky, nosili byste jen dříví do lesa. I když příroda je příroda! Pokud máte nějaké pochybnosti, pokuste se poradit s výživovým poradcem.
Jaké lektvary si lze z arónie černé připravit?
Můžete jíst čerstvé nebo sušené plody arónie, ale jejich svíravá chuť vám nemusí být zrovna moc příjemná. Když si přidáte trochu medu nebo nějakého kvalitního sirupu, stane se určitě poživatelnější. Nejvhodnější je však připravit si z plodů jeřábu odvar nebo macerát. Jestliže si ho uděláte trochu do zásoby, lze s tím pak dále pracovat.
Macerát z arónie:
1 ČL nebo 1,5 g sušených plodů přelijte cca 400-500 ml studené vody a ponechte stát 8-12 hodin. Poté tekutinu sceďte a popíjejte během dne takřka bez omezení.
Odvar z černého jeřábu:
Použijte větší dávku arónie, tedy 1 PL sušených plodů a povařte po dobu 5-10 min. ve 250-300 ml vody. Tento léčivý odvar je možné pít 3-4x denně. Neměli byste však překračovat doporučenou denní dávku.
Při tepelné úpravě může dojít k částečné ztrátě účinných látek, takže si můžete plody arónie rozmixovat a připravit džus nebo koktejl s mlékem a medem. Pokud jste vegani, klidně zvolte některé z vašich oblíbených rostlinných mlék a sirupů. Nápoj vám může chutí připomínat naše české borůvky.