zdroj: shutterstock
Bílkoviny. Zdravé tuky. Vláknina. Cvrččí protein obsahuje snad vše, co byste si mohli od superpotraviny přát. Navíc skvěle chutná a hmyzí produkty, byť to mnohé překvapí, lahodí také oku. Věděli jste třeba, že cvrčci produkují 100× méně CO2 než hospodářská zvířata? Že jejich protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Zjistěte více!
Proč jsou cvrččí proteiny potravinou budoucnosti?
![](https://cdn.biooo.cz/images/magazine/art-par-lay-1676970184-proteiny.png)
Konzumace hmyzu jako módní výstřelek? Historie hovoří jinak – do jídelníčku patřil hmyz dokonce již v pravěku. První písemné zmínky pak pocházejí ze starověkého Řecka a Říma. A jedl se i u nás, pochutnat jste si mohli například na polévce z chroustů. Jenže postupem času byl hmyz vnímaný čím dál více jako škůdce, a zmizel také z jídelníčku. Nyní však hmyzí – a zejména cvrččí – proteiny zažívají renesanci a stávají se potravinou budoucnosti. Proč tomu tak je?
![](https://cdn.biooo.cz/images/magazine/art-par-lay-1676970801-kra%CC%81vy%202.png)
1. Udržitelnost
Takřka 70 % zemědělských ploch světa zabírá chov hospodářských zvířat. V porovnání s nimi (počítáno na 1 kg proteinu) cvrčci potřebují 2000× méně vody a 12× méně potravy, vyprodukují 100× méně CO2 a zaberou 15× méně úrodné půdy. Zdá se vám to až neuvěřitelné? Tak k tomu ještě připočtěte, že dále umí zpracovat bioodpad jako jsou například rýžové slupky, a přeměnit jej v protein. A když svléknou svůj hmyzí kabátek, jde jej spolu s trusem využít jako čistě přírodní hnojivo.
![](https://cdn.biooo.cz/images/magazine/art-par-lay-1676971558-zdravy%CC%81%20z%CC%8Civotni%CC%81%20styl.png)
2. Výživová hodnota
- minimálně 65 % bílkovin
- 20 % zdravých tuků
- 5 % vlákniny
- vitamíny, minerály a mikroprvky (včetně vitamínu B12)
Složení cvrččích produktů nadchne nejen sportovce, ale všechny příznivce zdravého životního stylu. Mají vysoký obsah kompletních proteinů – čili bílkovin, ve kterých naleznete všech 9 esenciálních aminokyselin. Dále jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, čímž se staví vedle ryb a ořechů, a v mnohém je kvalitou převyšují. Mají dokonce více omega-3 a 6 než losos. Vlákninu pak tvoří chitosan, který můžete nalézt také ve schránkách korýšů. Je skvělý pro zažívání a střevní mikroflóru. Navíc na sebe váže tuky a žlučové kyseliny, a odvádí je z těla. Má výjimečnou schopnost navázat na sebe až 6násobek své váhy. Z mikronutrientů v cvrččím proteinu nechybí vápník, měď, draslík, železo, hořčík, fosfor, selen nebo zinek. Obsahuje také vysoké množství vitamínu B12, který se nedostává rostlinným proteinům.
3. Zážitek
V neposlední řadě – cvrčci jsou, alespoň prozatím, něco exotického, nového a zážitkového. Díky nim můžete objevovat nové chutě a zkoušet různé delikatesy s vědomím, že děláte něco i pro své zdraví a planetu.
Má konzumace cvrčků nějaká rizika?
Nevíme o nich. Konzumace hmyzu tu byla od pradávna a lidské tělo je cvrččímu proteinu skvěle uzpůsobeno. Opatrní byste měli být pouze, pokud máte alergii na korýše, existuje studie, která uvádí, že reakce se může objevit i na cvrččí protein. Obecně bývá však cvrččí protein označován za superpotravinu, a od roku 2015 je schválený WHO jako nová potravina.
![](https://cdn.biooo.cz/images/magazine/art-par-lay-1676971394-protein%20bar.png)
Objevte svět cvrččích proteinů
Když se řekne cvrček, představíte si opražené broučky na pánvi? Tak to již dávno být nemusí. Můžete si vychutnat cvrččí krekry, tyčinky a chipsy. Nebo zahřešit v podobě čokolády se cvrčky. A na každý výlet přibalit cvrččí proteinovou tyčinku. Možností je spousta a vzhled, vůně i chuť lákavá.