Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Je maso lepší než salát?

zdroj: Shutterstock

Také vám připadá, jako by se v poslední době doslova roztrhl pytel s alternativními způsoby stravování? Kolem je to samé anství, ánství, -diet… nebo jste jedni z nich? V touze po zdravém a dlouhém životě mnozí lidé proměnili jídlo v náboženství a ze své každodenní stravy vyřadili “problémové” potraviny. Je alternativní stravování zdravé? O co se jedná a jaké existují typy?

Termín alternativní výživa nemá jasně danou definici. Tímto pojmem ale označujeme takové způsoby stravování, které se výrazně liší od běžného stravování typického pro dané území. Neexistuje nejlepší nebo naopak nejhorší směr. Je jen na vás, který z oněch propagovaných směrů si vyberete, aby byl v dlouhodobém horizontu tím nejlepším a nejvhodnějším pro vaše tělo. 

Mezi nejčastější způsoby alternativního stravování patří rozdílné formy vegetariánství, veganství či raw strava. Dále se k nim řadí například stravování dle zásad čínské medicíny, podle krevních skupin atd. 

Co mají směry alternativního stravování společného?

Lidé se uchylují k alternativní výživě z různých důvodů: snaží se žít zdravěji v souladu s přírodou, zhubnout, líbí se jim filozofie daného směru, nechtějí se podílet na utrpení zvířat, záleží jim na kvalitě potravin. Může jít také o způsob protestu proti konzumnímu způsobu života, módní záležitost nebo o bojkot tradičních zvyklostí. 

Ačkoliv majoritní společnost na tyto způsoby stravování stále nahlíží skepticky, se vzrůstající oblibou alternativního stravování se zvyšuje i akceptace jeho vyznavačů.

Nejčastější i méně známé alternativní směry stravování

Ukuchtili jsme pro vás stručný přehled nejrozšířenějších a naopak méně známých způsobů “odlišného” stravování. Pro někoho jde o zdraví prospěšnou výživu, jiní na ně nahlíží jako na bizár. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku, jakými výživovými směry se můžete nechat inspirovat.

Nízkosacharidové stravování

Nízkosacharidové stravování neboli “Low Carb” znamená, že z jídelníčku ubývají sacharidy (například ty, které se nacházejí v sladkých potravinách, těstovinách a chlebu) a naopak klade důraz na potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků. Účelem může být redukce váhy i nastavení zdravého jídelníčku či snížení rizika diabetes 2. typu. 

Cílem nízkosacharidové diety je to, že tělo spaluje uložené tuky a přeměňuje je na energii, což vede ke ztrátě hmotnosti.

Zásady Low Carb stravování:

  • Snížený příjem sacharidů
  • Zvýšený příjem zdravých tuků
  • Kvalitní a co nejméně rafinované potraviny
  • Doporučují se dvě až tři porce jídla denně (delší doba nasycení)

Co jíst

Základem vašich jídel by mělo být dostatečné množství zeleniny, masa, ryb, vajec či mléčných výrobků, a to vše doplněné kvalitními “zdravými” tuky.

Rostlinná strava

Nejrozšířenější formou alternativního stravování je vegetariánství. Za vegetariána je označován člověk, který nejí maso a veškeré masné výrobky. 

K rozhodnutí stát se vegetariánem obvykle vedou etické, náboženské, zdravotní nebo ekologické důvody jedince, který se pro tento způsob stravování rozhodne. 

Klady a zápory: Být vegetariánem má mnoho výhod, a to zejména zdravotních.

  • Redukce hmotnosti - rostlinnou stravou přijímá organismus méně živočišných tuků, a naopak více vlákniny prostřednictvím ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Přechodem na vegetariánskou stravu dochází k úbytku 8 až 10 % hmotnosti.
  • Rychlejší metabolismus - strava bohatá na vlákninu přispívá k rychlejšímu trávení a pravidelnému vyprazdňování.
  • Pomalejší stárnutí - řada rostlinných potravin obsahuje vysoké množství antioxidantů, které přirozeně bojují proti stárnutí.
  • Zdravé srdce - rostlinná strava, narozdíl od živočišné, neobsahuje cholesterol.

Vegetariánství s sebou nese mnoho výhod, ale má i svá rizika. Obecně je považován za riziko nedostatek plnohodnotných bílkovin, nenasycených mastných kyselin, železa, vápníku, zinku, jódu nebo vitamínu B12.

Přerušované hladovění

Přerušované hladovění nebo přerušovaný půst můžete znát také pod zkratkou IF (z anglického Intermittent Fasting). Jde o stravovací režim, kdy střídáte cykly hladovění a jídla. Neříká nic o tom, co byste měli jíst, spíše si hraje s časem.

Při správném dodržování můžete díky této metodě spálit několik kilogramů podkožního tuku, nabrat naopak na svalech a zároveň si celkově ozdravit organismus.

IF je takový režim, kdy střídáte fázi jedení a fázi hladovění. Klasická přerušovaná hladovka zahrnuje metodu 16/8, kdy 16 hodin hladovíte a jíte v okně dlouhém 8 hodiny (v praxi to tedy může vypadat tak, že posledním jídlem bude večeře v 19 hodin a prvním jídlem oběd v 11 hodin). Známé jsou i další metody: 18/6, 12/12 nebo 20/4.

Raw strava

RAW = syrový.

Filozofie raw stravování spočívá v konzumaci co nejméně a nejšetrněji upravených potravin (převážně nezpracovaných celých, rostlinných a nejlépe biopotravin), aby v jídle zůstalo zachováno co nejvíce enzymů, vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Jde tedy o stravu, která neprošla tepelným zpracováním, tj. teplotou nad 45 °C. Tepelným zpracováním dochází ke zničení nebo změně struktury některých vitamínů a minerálů. Tělo tyto formy nedokáže zpracovat a následně je bez užitku vyloučí nebo se v něm naopak hromadí a zanáší organismus. Tím dochází k vysilování těla a oslabování obranyschopnosti

Co řadíme do RAW stravy: Syrové, případně mírně ohřáté, čerstvé, sušené, nastrouhané, pomleté, nakrájené nebo odšťavněné potraviny. 

  • Ovoce a zelenina, saláty
  • Semena, ořechy, luštěniny, klíčky, pohanka
  • Raw sušené ovoce
  • Bylinky, koření, mořské řasy
  • Kokosové mléko, kokosový olej, olivový olej, konopný olej
  • Superpotraviny (chlorella, spirulina, mladý ječmen…)

 Výhody RAW stravy: Dochází k úpravě tělesné váhy, zlepšení stavu pokožky, eliminuje padání vlasů. Pomáhá s regenerací a detoxikací organismu snižuje pálení žáhy, zlepšuje zdraví pleti a ničí buňky způsobující stárnutí. 

Nevýhody: Nejzásadnějším problémem je stravitelnost. Protože se všechny potraviny konzumují v syrovém stavu, hrozí, že tělo bude mít problém se vstřebáváním živin, jako například lykopenu a karotenoidů. Může také hrozit nedostatek vitamínu B12, omega-3 nenasycených mastných kyselin a vápníku.

Carnivore

Masová dieta čili "Carnivore" je poměrně nová. V roce 2018 její nejvýznamnější propagátor Dr. Shawn Baker, ortoped a sportovec vydal knihu "Thu Carnivore Diet", která se překládá jako dieta masožravce.

Baker tvrdí, že lidský organismus pro svou správnou funkci nepotřebuje přijímat žádnou zeleninu ani ovoce, ale jen maso.Už z názvu vyplývá, že podstatou diety bude v převážné míře konzumace masových výrobků (zhruba 95 %), a živočišných produktů (5 %). Což znamená, že se budete muset vzdát potravin s obsahem sacharidů. Toto stravování klade důraz hlavně na vysoký příjem bílkovin a tuků

Co nám maso dává kromě bílkovin a tuků?

  • Kreatin
  • Karnitin
  • Retinol
  • Zinek
  • Taurin
  • Vitamín B12, A, D3, K2...
  • Železo

Hlavní benefity diety: 

  • Redukce tělesné hmotnosti
  • Léčba různých autoimunitních onemocnění
  • Léčba trávicích problémů
  • Zbavuje tělo potravinových intolerancí
  • Snižuje riziko vysokého tlaku
  • Odbouráváním tuků rýsuje svalstvo
  • Zvyšuje libido
  • Dodává tělu energii a sílu
  • Mentální jasnost
  • Přirozená úroveň hladu
  • Léčí ADHD, úzkosti a deprese
  • Zajišťuje hormonální rovnováhu
  • Eliminuje kožní problémy
  • Lepší spánek
  • Zlepšuje paměť, soustředění a koncentraci

Seznam povolených potravin:

MASO, VAJÍČKA, RYBY A MOŘSKÉ PLODY - měli by tvořit 80 % jídlníčku

  • Kuřecí, kachna, bažant, divočina, zajíc, hovězí, telecí, jehněčí, beran, kozí maso, pštrosí, klokaní, kvalitní uzeniny, kvalitní paštika, vnitřnosti, kosti
  • Candát, štika, úhoř, tuňák, pstruh, losos, sardinky, pražma, makrela, kapr
  • Krevety, kalamáry, ústřice, chobotnice, halibut, mušle, ančovičky, krab, rak, slávky, žáby
  • Vajíčka (slepičí, pštrosí…)

TUČNÉ MLÉČNÉ VÝROBKY - berte jako doplněk, zbylých 20 %

  • Jogurty - řecké, farmářské
  • Máslo - kvalitní čerstvé nebo Ghee
  • Smetana ke šlehání - min. 30 %, zakysaná smetana
  • Tučné sýry - balkán, feta, bryndza, mozzarella, měkké sýry, sýry s modrou plísní, tvrdé sýry, kozí sýr, ovčí sýr, tučný tvaroh

Čisté stravování

je překladem z anglického “Clean Eating”. A o stravování čisté pro vaše tělo skutečně jde. Doslova. Tělu při něm dodáváte pouze kvalitní, základní a minimálně zpracované potraviny bez přidané chemie, ze kterých následně nemusí složitě odbourávat toxiny a odpadní látky. 

Clean Eating rozhodně není myšleno jako dieta, nemá žádnou pevně danou definici, naopak - je na každém z vás, co do svého jídelníčku zahrnete, svá oblíbená jídla si můžete vychutnávat dle libosti, stačí jen vybírat takové suroviny, které jsou pro tělo “čisté” a hledět na jejich výživové hodnoty. 

Intuitivní stravování

Nejsympatičtější ze všech stravovacích směrů je intuitivní stravování, jehož cílem je naslouchání biologickým potřebám vašeho těla a naopak se oprostit od jakýchkoliv diet.  

Na rozdíl od tradičních diet, které omezují nebo zakazují určitá jídla, intuitivní stravování vyžaduje, abyste přestali na jídlo pohlížet jako na „dobré“ nebo „špatné“. Místo toho posloucháte své tělo a jíte to, co vám vyhovuje.

Základní principy IS:

  • Jezte, když jste hladoví. Důvěřujte svému tělu a dejte svolení k jídlu, když vám dá najevo, že máte hlad.
  • Přestaňte jíst ve chvíli, kdy se cítíte příjemně nasycení. Nepřejídejte se a vychutnávejte si požitek z jídla.
  • Intuitivně vybírejte takové potraviny, které uspokojí jak vaše zdravotní potřeby, tak chuťové pohárky.
  • Přijměte všechna jídla. Dejte si povolení jíst cokoliv. Bez výhrad.
  • Rozlišujte, co žádá tělo a co žádá hlava.

Nejezte ve spěchu, na každé jídlo během dne si dopřejte klid, sedněte si a přemýšlejte nad tím, kdy už jste nasyceni.

Harmonické stravování podle principů čínské medicíny

Dle tradiční čínské medicíny jsme zdraví pouze tehdy, je-li Yin a Yang našeho těla v rovnováze, tedy správné stravování je základem léčení každé nemoci. Strava by měla být jednoduchá, pestrá a neměla by vytvářet hlen. Důležitá je též pravidelnost a klid při jídle.

Čínská medicína rozděluje potraviny podle pěti elementů, z nichž každý souvisí s konkrétními orgány: dřevo (játra, žlučník), oheň (srdce, tenké střevo), země (slezina, slinivka, žaludek), kov (plíce, tlusté střevo) a voda (ledviny, močový měchýř).

  • Dřevo symbolizuje jaro nebo ráno - lehce stravitelné potraviny - čerstvá zelenina, výhonky
  • Oheň symbolizuje léto nebo oběd - lehká studená jídla
  • Země symbolizuje pozdní léto nebo odpoledne - sladké ovoce, zelenina, obiloviny
  • Kov symbolizuje podzim nebo večer - jídla bohatá na energii
  • Voda symbolizuje zimu nebo noc  - typickou chutí pro tento element je slanost, vhodné jsou např. mořské ryby

Potraviny můžeme rozdělovat také podle jejich termického působení, kdy Yin představuje chlad a je zastoupen studenými potravinami, naopak Yang obnáší suché zahřívací potraviny. Neutrální potraviny jsou základem jídelníčku. Fungují jako regulátor Yinu a Yangu.

  • Chladné potraviny - čerstvé ovoce a zelenina, saláty, jídla krátce tepelně upravovaná, minerální voda, zmrzlina, jogurty atd.
  • Zahřívací potraviny - vývary, ostré koření, chilli papričky, pohanka, maso, omáčky, sušené ovoce atd.
  • Neutrální potraviny - obiloviny, pečivo, luštěniny, ořechy, vejce, hovězí maso, máslo atd.

Důležitou roli hraje i pět chutí: sladká, slaná, kyselá, hořká a ostrá. Každá prospívá tělu jiným způsobem a má vliv na jiný orgán – lze tak posilovat různé části těla.

Pamatujte, že ideální zdravá a vyvážená strava by měla obsahovat všechny elementy, aby Ying a Yang byly v rovnováze, což se podepíše nejen na vašem zdraví, ale i psychice a energii.