CHAI: náš šálek čaje pro dokonalé zahřátí

5,0 5
6

CHAI: náš šálek čaje pro dokonalé zahřátízdroj: biooo.cz

Chai tea, Chai Latte,Yogi tea, Yogi Masala, Masala Chai pod všemi těmito názvy se skrývá dokonalý aromatický čaj se směsí koření podávaný s mlékem. Původem je tento čaj z Indie a u nás ho nejčastěji můžete najít na nápojovém lístku v čajovnách. Nicméně nemusíte do čajovny, abyste se mohli tímto čajem zahřát, můžete si ho připravit i doma. Jeho příprava je trochu jiná, než když si zalijete rychle pytlík čaje horkou vodou, ale myslím, že v těchto chladných dnech vás rituál přípravy čaje zahřeje na duši, stejně jako výsledný čaj vás zahřeje na těle. A nemůžu vynechat dost zásadní fakt, že během vaření tohoto čaje se vašim domovem bude linout krásná vůně koření.

Totiž to zásadní kouzlo, které dělá chai chaiem, je specifická směs koření s názvem dáta masala. Tato směs koření by vždycky měla obsahovat kardamom a zázvor, pak také skořici, hřebíček a bílý pepř. Když se podíváme detailněji na jednotlivý druh koření zjistíme, že v šálku tohoto čaje se skrývá opravdu velká hřejivá a léčivá síla. Obzvlášť v chladném a zimním období je to vyloženě balzám pro tělo a ideální prevence proti nachlazení a chřipkám.

Tajemství směsi dáta masala

Kardamom – je koření, kvůli kterému se pořádaly zámořské výpravy, jeho cena byla velmi vysoká, i dnes patří k dražšímu koření. Jeho cena je ale adekvátní jeho skvělým účinkům, v našich zeměpisných délkách ještě velmi podceňovaných. Pomáhá správnému trávení, zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, působí preventivně proti různým virům, má celkově posilující účinek, uleví při bolestech krku i při stresu, pomáhá při únavě, depresi, při ledvinových a žlučníkových kamenech.

Zázvor – působí při nachlazení a chřipce, má antibakteriální a antioxidační účinky a celkově zvyšuje obranyschopnost organismu, má velmi dobrý vliv při zažívacích potížích.

Skořice - má stejně jako zázvor skvělé účinky při nachlazení a chřipce, má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, má dezinfekční a antibiotické účinky, kladně působí na zažívání, snižuje také hladinu cholesterolu a zabraňuje vzniku krevních sraženin, podílí se také úspěšně na léčbě kožních infekcí.

Hřebíček – měl v dávných dobách také hodnotu zlata, určitě znáte jeho analgetické účinky při bolestech zubů, díky kterým je asi nejznámější. Celkově působí dezinfekčně, ničí bakterie a posiluje imunitu, pročišťuje organismus, povzbuzuje činnost srdce, působí na střevní záněty, stejně jako na záněty horních cest dýchacích či rýmu.

Bílý pepř – každý asi zná jako jemnou odrůdu pepře a především jako koření do jídla, ale dokáže stejně dobře působit proti bolesti, podporuje srdeční činnost, podporuje vylučování hlenů, skvělý je na střevní potíže a také stimuluje spalování tuků, v ájurvédě se využívá jako detoxikační prostředek a také se považuje za přírodní afrodiziakum.

CHAI: náš šálek čaje pro dokonalé zahřátí

Na první pohled už je jasné, že svařením směsi tohoto koření s kvalitním černým čajem (assam) nedostaneme pouze lahodný aromatický nápoj, ale přímo léčivý a povzbuzující čaj, který nám velice dobře poslouží právě v chladném období, kdy bojujeme s viry a bakteriemi, trápí nás trávení a jsme celkově unavenější. Tato silná pětka koření násobí své podobné účinky v tomto čaji velmi intenzivně a pomáhá nám být fit i v zimě.

Pokud nejste fandové vyvařování čajů doma, i když se vám těch 15 minut investovaných do přípravy chai tea vrátí vrchovatě v účincích čaje, můžete si zakoupit i porcovaný čaj s touto kouzelnou směsí koření a užít si jeho popíjení třeba v práci, kde těžko budete podstupovat čajové rituály a právě v práci potřebujeme povzbudit nejvíce. A co si budeme povídat v práci saháme taky nejčastěji po kávě jako hlavnímu povzbuzovači, takže chai může být příjemná změna. Těm z vás, kteří jsou zvídaví a chtějí si přípravu chai tea vyzkoušet sami, určitě nebudeme tajit recept na správnou přípravu!

Chai tea patří do kategorie povzbuzujících čajů, protože obsahuje spoustu silného koření jako je zázvor, skořice, kardamom, hřebíček a bílý pepř (směs koření zvané dáta masala) a hlavně také pravý černý čaj, který obsahuje čajový kofein „thein“. Účinky čaje jsou proto často silnější než u kávy ale zároveň i stabilnější, kdy hladina kofeinu neklesá tak prudce jako po šálku espressa. Proto si tento čaj určitě nevařte na noc, jedině v případě, že se potřebujete učit na státnice anebo psát články do noci. V takovém případě vás čaj určitě nakopne na druhou šichtu, to vám garantuji. Anebo vám zpříjemní nejednu návštěvu, kdy popíjení čaje povzbudí k lepší náladě všechny popíjející. Vaši přátelé k vám budou chodit mnohem raději než do čajovny, obzvlášť když řídí auto a nemůžou si s vámi dát ani skleničku vína.

CHAI: náš šálek čaje pro dokonalé zahřátí

Směs koření dáta masala můžete koupit už hotovou v čajovnách či prodejnách s kořením nebo si ji můžete namíchat doma i z mletého koření běžně dostupného v obchodech. Ideální poměr časem vyladíte podle vlastních chutí a preferencí. Já jsem vlastní směs vyladila v tomto poměru:

  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kardamomu
  • 1 lžička drceného hřebíčku
  • 1,5 lžičky zázvoru
  • 0,5 lžička bílého pepře (doporučuji opravdu nevynechat, dodá směsi grády)

 

Příprava Chai čaje

Co potřebujeme:

  • 15 minut času
  • 2 lžičky směsi koření dáta masala
  • 2 lžičky sypaného černého čaje (ideálně assam, ale hodí se i jiný druh bez příchuti)
  • 650 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 2-3 lžíce třtinového cukru

 

Postup

  1. Do hrnce nalijte 650 ml studené vody a nasypejte do ní 2 lžičky koření dáta masala. Poměr vody a koření můžete korigovat posléze sami podle vaší chuti, jestli chcete čaj jemnější či výrazně kořeněný. Směs přiveďte k varu. V některých receptech tento proces nazývají „nechat vzkypět“, což tedy neznamená, že máte nechat čaj utéct z hrnce, ale opravdu statečně nechte vystoupat směs k bodu varu – nechte „zavřít“ a pak ztlumte.
  2. Přidejte dvě lžičky černého čaje a pomalu vařte 1-2 minuty.
  3. Přilijte 250 ml mléka a nechte podruhé „vzkypět“ čili přiveďte k varu a opět ztlumte. Tady opravdu pozor, určitě víte, jak mléko rádo zdrhá z kastrolu.
  4. Oslaďte cukrem, nejlépe třtinovým, odstavte z ohně a můžete chvilinku nechat čaj „dojet“, než si připravíte potřeby k jeho další cestě do hrnečku.
  5. Hotový čaj přeceďte přes sítko do termosky či konvice a horký upíjíme pěkně pomaloučku a polehoučku.

 

Takto připravený čaj má povzbudivý účinek, jak jsem napsala výše, ale například oproti kávě s mnohem větší schopností soustředění. Zároveň je, na rozdíl od kávy, šetrnější k žaludku. V indickém léčitelství je čaj dáta masala doporučován k posílení nervového systému a pročištění krve. Každopádně vás tento čaj velice hezky zahřeje a naladí a bude chutným zpestřením k vašim běžným preventivním opatřením proti nachlazení.

 

Dobrou chuť a na zdraví!

Jak se vám článek líbil?