Přejít na sekci článku:
Připravte si domácí ledový i horký rooibos!
zdroj: shutterstock.com
Rooibos můžete pít jen tak čistý, ale i přes jeho lahodnou jemnou chuť to může být za chvíli nuda. Můžete jej ozvláštnit mlékem, ale také nejrůznějším voňavým kořením. Do horkého čaje se hodí skořice, hřebíček, vanilka, ale i čerstvý zázvor. Vytvoříte si jedinečnou kombinaci chutí, kterou můžete podle nálady obměňovat a nikdy se vám neomrzí. Z rooibosu je výborný i ledový čaj. Můžete jej uvařit jen tak, nebo doplnit o již zmiňované koření a po vychladnutí přidat čerstvé i kompotované ovoce nebo jen ovocnou šťávu a kostky ledu.
Pro chladné dlouhé podzimní a zimní večery je ideální kořeněný čaj, který vás báječně zahřeje a potěší. Do skleněné čajové konvice vložte dva sáčky čistého rooibosu, 1 větší kousek skořice, 5 celých hřebíčků a kousek vanilkového lusku či 1 vanilkový cukr. Podle vašich preferencí můžete přidat i 1- 2 hvězdičky badyánu. Zalijte 500 ml horké čerstvě převařené vody a nechte louhovat 10 minut. Spojením rooibosu a koření si vlastně vytvoříte takový domácí rooibos chai, který vám svou exotickou vůní prostoupí celý byt a příjemně vás naladí.
Rooibos je skvělý ale i pro přípravu ledového čaje. Výborná je kombinace sladkého karamelového čaje s něčím štiplavým a osvěžujícím jako je například zázvor. Do čajové konvice vložte 2 sáčky čistého rooibosu a zhruba 8- 10 kousků nakrájeného čerstvého zázvoru. Záleží na vaší chuti a i na tom, jak moc pikantní výsledný nápoj chcete mít. Zalijte 500 ml horké čerstvě převařené vody a nechte 10 minut louhovat. Poté sáčky vyjměte a čaj nechte trochu vychladnout. Podle chuti přidejte 200 ml pomerančové či jablečné šťávy, na plátky nakrájený pomeranč a dejte vychladit do lednice. Tento čaj vás v nejenom horkém létě skvěle osvěží, povzbudí a pomůže vám chutně a zdravě dodržovat pitný režim.