zdroj: shutterstock.com
Většina z nás zná ibišek jako pokojovou rostlinu, ovšem tím jeho využití zdaleka nekončí. Ibišek není jen ozdobou parapetů, bývá také častou součástí různých ovocných a bylinkových čajových směsí. Není to ale jen kvůli tomu, že dodává čaji nádhernou barvu, ale také pro jeho blahodárné účinky na organismus.
Ibiškový čaj nebo džus je oblíbeným osvěžením ve Střední Asii, západní a severní Africe, Karibiku, Střední Americe nebo Thajsku. V některých zemích je tento nápoj tak oblíbený, že se stal národním pitím, jako např. v Senegalu, kde se mu říká “bissap”, nebo v Egyptě, kde jej znají pod názvem “karkade”. Ibišek má mnohé zdraví prospěšné vlastnosti, a proto není divu, že nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený. Ibiškový nápoj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo rozhodně nespočívá jen v krásné barvě. V Thajsku lidé čaj z ibišku pijí, aby si snížili cholesterol, v Egyptě jej zase používají ke snížení krevního tlaku.
Ibišek je ale možné využít i dalšími způsoby, než jen jako okrasnou rostlinu nebo na čaj. Z dužnatých kalichů chránících semena se vyrábí marmelády, džemy, čatní a džusy, jsou také součástí mnoha národních pokrmů. Z ibišku súdánského se hojně využívá i červené barvivo. Mladé listy tohoto druhu se rovněž využívají k přípravě pokrmů jako zelenina, v Africe se pak květy ibišku používají při přípravě salátů.
Přejít na sekci článku:
Pokojovka i čajová přísada
zdroj: shutterstock.com
Ibišek potřebuje pro svůj zdárný růst dostatek světla a tepla a proto je rozšířen zejména v tropických a subtropických oblastech mírného pásu. U nás se jako součást volné přírody vyskytuje jen vzácně, ale často se s ním setkáme v zahradnictvích, botanických zahradách nebo domácnostech. Jako pokojová rostlina existuje v několika druzích, mnohdy vyšlechtěných k pěstování v bytech s nízkou vzdušnou vlhkostí. Na původních stanovištích mívá podobu keře, polokeře nebo stromu a může být opadavý nebo stálezelený.
Ibišek je pojmenován podle bájného ptáka Ibise figurujícího v egyptské mytologii. Právě pro Egypťany je popíjení ibiškového čaje typické. Ibišek se používá takřka do všech nápojů. Pro přípravu čajů se používá ibišek súdánský. Jde o keř dosahující až dvoumetrové výšky. Má sytě zelené listy a bílé květy s červeným středem. Plody jsou obvykle podlouhlé a obsahují semena.
Ibišek dává krásný červený až rudý nálev. Jeho vůně je silná a aromatická, chuť nakyslá. Vyzkoušejte ho samostatně nebo ve směsi jako horký nápoj, ale nezapomeňte ani na ledovou variantu. V obou případech má vynikající chuť a vlastnosti.