zdroj: publicdomainpictures.net
Sezóna malin je tady! Maliny obsahují spoustu pro tělo prospěšných látek, proto vyražte na zahrádku, na trh nebo do lesa nasbírat si divoké maliny a nadopujte své tělo zásobami vitaminů a minerálů na zimu. Kouzlo malin objevili již naši předci na svých sběračských výpravách, jak dokazují archeologické vykopávky. První písemné zmínky o malinách pak pocházejí z období antiky. Ve středověku se maliny začaly pěstovat již více cíleně a účelově se šlechtily. Proto si také dnes můžeme pochutnat nejen na sytě růžových malinách, ale i na žlutých a fialových odrůdách a také různých křížencích malin a ostružin. Na maliníku však nejsou jedinou pozitivní věcí jen maliny. Skvělé účinky má i jeho listí, ale to vše se dozvíte dál.
Maliny nejen pro skvělou chuť
Voňavé sladké maliny, které se tak báječně rozplývají na jazyku, jsou nejen velice chutné, ale také mají báječné antioxidační účinky na náš organismus. Jsou bohaté na obsah vitaminu B7, C a K, z minerálů obsahují hlavně vápník, hořčík, fosfor, draslík a měď a jsou také výborným zdrojem vlákniny. Díky obsahu komplexních sacharidů jsou maliny prakticky takové malé zdravé bonbony, ze kterých však nepřiberete. Naopak, maliny pomáhají snižovat tělesný tuk. Také regulují hladinu cukru v krvi a díky tomu jsou skvělou potravinou i pro cukrovkáře.
Maliny patří, podobně jako další bobulovité plody, mezi takzvané super ovoce. Mají vysoký obsah antioxidačních látek, které zpomalují stárnutí organismu. Jeden hrnek malin pokryje 50 % denní dávky vitaminu C. Ten je potřebný pro správnou funkci naší imunity a urychluje hojení. Vysokou spotřebu vitaminu C mají také kuřáci a alkoholici – jejich tělo jej potřebuje spoustu, aby se alespoň trochu ochránilo před neustálým přísunem škodlivých látek. Maliny jsou díky obsahu protistárnoucích antioxidantů výborné také jako prevence degenerativních onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba.
Maliny samozřejmě skvěle chutnají i jen tak samotné, ale díky své sladké chuti se výborně hodí i do různých snídaňových kaší nebo smoothies. Můžete s nimi i nahradit část nebo celou dávku sladidla a pokrm si tak ještě více ozdravit. Prášek z rozemletých sušených malin můžete použít na ozdobu různých (nejen) raw dezertů. Sušené maliny jsou pak spolu s ořechy chutnou, výživnou a hlavně trvanlivou svačinkou na cesty. Maliny se však dají použít i do slaných jídel. Rozhodně se nebojte si s nimi posypat různé zeleninové saláty nebo pečivo se zeleninovými pomazánkami.
Z malin lze navíc vyrobit malinový ocet, který uplatníte v kuchyni i v domácí lékárničce. V kuchyni jej využijete jako neobvyklou zálivku do salátů a v domácím léčitelství se používá jako kloktadlo při bolestech v krku. Připravíte jej tak, že zalijete 500 g malin 1 litrem malinového octa a necháte 2 týdny odstát. Pak už jen scedíte a můžete používat.
Malinová pleť
zdroj: publicdomainpictures.net
Z kosmetického hlediska jsou z malin nejzajímavější především jejich semínka, ze kterých se vyrábí malinový olej. Ten je obzvláště bohatý na vitamin E, esenciální mastné kyseliny a další účinné látky. Nese v sobě prakticky koncentraci všech účinných látek, jenž maliny obsahují. Pomáhá zklidňovat přecitlivělou pokožku a je výborný i při ekzémech, lupénce a dalších kožních onemocněních. Malinový olej se také používá jako přírodní alternativa k opalovacím přípravkům. Udává se, že má až 30 SPF. Samozřejmě vždy záleží na kvalitě oleje a také jak sedne konkrétnímu typu pokožky. Malinový olej lze používat i vnitřně. Buď na lžičku jako potravinový doplněk nebo k dochucení pokrmů ve studené kuchyni.
Ani samotná malinová dužina není k zahození. Maliny jsou velice bohaté na vitamin B7 neboli biotin, který je důležitý pro zdravý stav kůže i nehtů. Samozřejmě obsahují také přírodní ovocné AHA kyseliny. Taková maska z rozdrcených malin skvěle stahuje póry, čistí a rozjasňuje pleť a současně pleť báječně hydratuje. Maliny jsou kromě biotinu taktéž výborným zdrojem riboflavinu, což ocení hlavně naše nehty a nehtová kůžička. Můžete si tak alespoň teď v létě na nehty i jejich okolí dopřát zábal ze spařených a rozmixovaných malin a v zimě je opečovávat malinovým olejem.
A teď už se pomalu dostáváme ke skvělým účinkům malinového listí. Z odvaru z listů maliníku obecného si můžete připravit bezvadné zpevňující a stahující tonikum na pleť, nebo do odvaru rozmačkat pár malin se lžící medu a připravit si tak výživnou masku na vlasy a pokožku hlavy, která zároveň působí proti bakteriím, jež jsou zodpovědné za tvorbu lupů. Na odvar z malinového listí potřebujete lžíci sušeného listí a 250 ml vody. Krátce povařte, nechejte louhovat 15 minut a potom sceďte. Tento odvar můžete použít i jako čaj, o jehož účincích se dozvíte víc v další kapitole.
Čaj z malinových listů
Čaj z malinových listů patří mezi jeden z mála bylinkových čajů vhodných i pro těhotné a kojící ženy a dokonce i pro malé děti. A nejen že je jen vhodný, je přímo vynikající! A to co do chuti i do účinků. Chuť má jemně nasládlou a je lehce cítit po malinách. Je vhodné jej pít každý den od 36. týdne těhotenství, protože funguje jako perfektní příprava těla na porod. Pravidelné popíjení maliníkového čaje urychluje a usnadňuje porod a zmírňuje porodní bolesti. Obsažené účinné látky také pomáhají při padání vlasů a problematické pleti během těhotenství. Čaj z maliníku je vhodné pít i po porodu, protože napomáhá zavinování dělohy a podporuje také tvorbu mateřského mléka.
Čaj z listů maliníku je také účinným prostředkem proti průjmům. Je to díky vysokému obsahu taninů, které díky svým stahujícím vlastnostem pomáhají nejen zmírňovat průjem, ale také pomáhají léčit střevní záněty. Taniny také snižují cévní propustnost, takže při aplikaci na sliznice nebo na pokožku působí protizánětlivě a urychlují hojení různých ranek a oděrek. Čaj z malinových listí se také proto skvěle hodí při zánětech, aftech a bolestivých vřídcích v ústní dutině.
Na obsah taninů v listech maliníku je však dobré si dávat pozor. Nedoporučuje se pít více jak 6 šálků maliníkového čaje denně, jinak může mít i negativní účinky. Při vyšší konzumaci mohou taniny snižovat schopnost absorpce minerálů ze stravy a navíc mohou narušit i účinky léků, jako jsou sedativa či antidepresiva.